ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για «χημικές ουσίες» στα τρόφιμα

00:01 - 15 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για «χημικές ουσίες» στα τρόφιμα
Πολλοί ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν πως τα τρόφιμα και τα προϊόντα καθαρισμού και ομορφιάς που αγοράζουν «περιέχουν χημικά», σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.

Το 83% των καταναλωτών ανησυχεί ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που αγοράζει περιέχουν χημικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα του
Ευρωβαρομέτρου που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και στις 27 χώρες της ΕΕ. 90% των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης πως και τα καλλυντικά ή τα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν χημικά. 85% των ευρωπαίων πιστεύει ότι χημικές ουσίες βρίσκονται στα ρούχα και τα παπούτσια, 75% στα παιδικά παιχνίδια και 74% στα έπιπλα.

Ο Johannes Kleis, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ευρωπαίων Καταναλωτών, είπε στη EurActiv ότι ο υψηλός αριθμός των ευρωπαίων που ανησυχεί για τα προϊόντα που αγοράζει «δεν αποτελεί έκπληξη». «Οι καταναλωτές έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς κάποια προϊόντα περιέχουν χημικά που βλάπτουν την υγεία όπως πχ. οι ενδοκρινικοί διαταράκτες», είπε ο Kleis, προσθέτοντας ότι ορισμένα προϊόντα δεν αναφέρουν καν τη λίστα των χημικών ουσιών που περιέχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να ελέγξουν τα τρόφιμα που αγοράζουν, με το 81% να ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα
συστατικά πριν από οποιαδήποτε αγορά. 59% ελέγχουν τα συστατικά των καλλυντικών και των προϊόντων ομορφιάς, 56% των παιδικών παιχνιδιών και 53% των προϊόντων καθαρισμού.


Μερικά αποτελέσματα 


Έχουν ανακαλυφθεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ή δημητριακά σε εννέα κράτη μέλη, ιδίως σε χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία), στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και σε δύο νέα κράτη μέλη (Ουγγαρία και Σλοβενία) και τέλος στη Φινλανδία. Ένα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων (87%) εκφράζει την ανησυχία για τα κατάλοιπα σε κρέατα, όπως τα αντιβιοτικά ή οι ορμόνες.

 

Οι Κύπριοι έχουν την ίδια άποψη με το 88% να δηλώνουν ότι ανησυχούν για τέτοιες ουσίες, καθώς και τα δύο τρίτα των Βέλγων. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα αυτή διεξήχθη πριν την ανίχνευση των περιπτώσεων της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, ο κίνδυνος αυτός αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στη Μάλτα, τη Λετονία και την Ολλανδία, σε σύγκριση με τους λοιπούς εν δυνάμει κινδύνους.


Η μόλυνση από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα στα αυγά και η λιστέρια στο τυρί φαίνεται ότι αποτελεί την πιο διαδεδομένη ανησυχία για τους πολίτες της Τσεχίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας, με ποσοστό πάνω από επτά στους δέκα να δηλώνουν ότι ανησυχούν.
Ο κίνδυνος από τις ανθυγιεινές συνθήκες κατά τη διακίνηση των τροφίμων, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πεδίο ανησυχίας στην Ιρλανδία,
το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τα πρόσθετα, όπως τα συντηρητικά, ή οι αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ή τα ποτά απασχολούν ιδιαιτέρως τους πολίτες από δύο χώρες της Βαλτικής.


Περίπου επτά στους δέκα Αυστριακούς δηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σε τρόφιμα και ποτά. Η διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους Δανούς και τους Σουηδούς.
Τέλος, φαίνεται ότι η ανακάλυψη των διοξινών στα κοτόπουλα στο Βέλγιο το 1999, εξακολουθεί να απασχολεί τους πολίτες του, με τους δύο στους τρεις να δηλώνουν ότι ανησυχούν για ουσίες, όπως ο υδράργυρος και οι διοξίνες.


Ευθύνη της ΕΕ

 

Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου θα συνεισφέρει σημαντικά στην Αναθεώρηση του Κανονισμού REACH της Κομισιόν για το 2012, που είναι ο κανονισμός της ΕΕ για τα χημικά και τέθηκε σε ισχύ το 2007. Θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη και την κατανόηση του κοινού για τις χημικές ουσίες, καθώς και τη στάση του ως προς την ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανονισμούς.

Η έρευνα προσθέτει ότι 48% των ευρωπαίων πιστεύει πως οι αρχές της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χημικών ουσιών αντί οι κατασκευαστές (42%) ή οι εθνικές αρχές (35%).

«Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη», είπε ο Kleis, «και σε αυτή την προοπτική είναι πολύ ατυχές και μια χαμένη ευκαιρία που η αναθεώρηση του
κανονισμού REACH μετά από πέντε χρόνια δεν είχε ως αποτέλεσμα μια πιο προσεκτική ματιά στους ενδοκρινικούς διαταράκτες και τα νανοϋλικά ή την πρόβλεψη οποιασδήποτε ενέργειας σχετικά με αυτά τα δύο είδη των χημικών ουσιών».

 

Διαβάστε επίσης:

 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.