ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Δύο "νικητές" στις προεδρικές εκλογές

08:17 - 15 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Δύο "νικητές" στις προεδρικές εκλογές
Οι δύο αντίπαλοι, των πρώτων προεδρικών εκλογών μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο και Ενρίκε Καπρίλες θεωρούν έκαστος τον εαυτό τους νικητή.

Εμπλοκή στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί από την οριακή διαφορά των ψήφων στις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, με τους δύο αντιπάλους να διεκδικούν τη νίκη και να αρνούνται την εκλογική ήττα.

 

Αρχικά, ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο, μετά την ανακοίνωση της εθνικής εκλογικής αρχής με ποσοστό 50,76% των ψήφων.

"Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη", είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτέλεσματα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νίκολας Μαντούρο συγκεντρώνει το 50,76% των ψήφων, ενώ από την άλλη πλευρά ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαντούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07% στις εκλογές αυτές.

 

Ο Ερνίκε Καπρίλες ζητά επαναμέτρηση των ψήφων

 

Ωστόσο, ο Ενρίκε Καπρίλες αρνήθηκε να αποδεχτεί ήττα στις προεδρικές εκλογές και είπε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα της εκ νέου καταμέτρησης των ψήφων, μίας προς μίας, από την εθνική εκλογική αρχή.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Νίκολας Μαντούρο ότι "νίκησε σε αυτές τις δίκαιες εκλογές", ο Καπρίλες είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ζητεί από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή. 

 

"Το αποτέλεσμα αυτό δεν απηχεί την πραγματικότητα της χώρας. Σήμερα ο μεγάλος χαμένος είσθε εσείς κύριε Μαντούρο και η πολιτική που αντιπροσωπεύετε. Εμείς έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα", είπε ο Καπρίλες επικαλούμενος χιλιάδες παρατυπίες στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. "Αν κύριε Μαντούρο δεν ήσασταν νόμιμος πριν, σήμερα είσθε πολύ περισσότερο".

 

Ο Καπρίλες διέψευσε ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να του προτείνει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Μαντούρο.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.