ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 8 δισ. οι απώλειες για τους μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο, σύμφωνα με την Κομισιόν

16:48 - 15 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Στο πόσοσ των 8,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, όπως σημειώνεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε σε διεθνή media.

'Όπως αναφέρει το Reuters, το σύνολο της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου εκτιμάται στα 10,6 δισ. και αναμένεται να επηρεάσει ακόμη τους μετόχους και τους ομολογιούχους στις δυο τράπεζες.

 

  "Η συμμετοχή στη διάσωση μη εξασφαλισμένων καταθετών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου θα συμβάλει κατ' εκτίμηση 8,3 δις ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση", ανέφερε το έγγραφο με ημερομηνία 12 Απριλίου που φέρει ένδειξη 'οριστικό'. 
   Σε υποσημείωση προσθέτει: "Αυτή είναι η ανώτατη εκτίμηση. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από την μετατροπή στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους-μετοχών στην Τράπεζα Κύπρου και από τα ποσά που θα ανακτηθούν στη Λαϊκή". 
   Η Κύπρος θα κλείσει τη Λαϊκή, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της και θα αναδιαρθρώσει το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό της ίδρυμα, την Τράπεζα Κύπρου, με αντάλλαγμα διεθνή βοήθεια ύψους 10 δις ευρώ για την τριετή περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει τα χρέη της. 
   Η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές αποφάσισαν ότι οι καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ στις δύο τράπεζες θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους για να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα με τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Οι καταθέσεις έως 100.000 είναι εξασφαλισμένες. 
   Το οριστικό έγγραφο δεν διαχωρίζει πλέον, όπως γινόταν σε προσχέδιο της 9ης Απριλίου, μεταξύ ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (που συμπεριλαμβάνουν χρήματα που η Κύπρος μπορεί να παράγει μόνη της) και καθαρών χρηματοδοτικών αναγκών (δηλαδή το ποσό δηλαδή που χρειάζεται να δανειστεί η Λευκωσία). 
   Στο προσχέδιο η Κομισιόν ανέφερε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του έτους και του πρώτου τριμήνου του 2016 θα είναι 23 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δις θα προέρχονταν από την Κύπρο. 
   Αυτό σήμαινε ότι οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονταν στα 10 δις ευρώ, από τα οποία τα 9 δις θα δώσει ο μηχανισμός ESM και το 1 δις το ΔΝΤ. 
   Από το δάνειο των 10 δις  ευρώ, τα 2,5 δις θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του υπόλοιπου αναδιαρθρωμένου τραπεζικού τομέα, στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους ακόμα περισσότεροι δανειολήπτες από όσοι ήδη προβλέπεται. 
   Τα χρήματα αυτά πιθανόν να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και των συνεταιριστικών τραπεζών της νήσου. 
   Επιπλέον ποσό 4,1 δις ευρώ από το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λήξεων χρέους και 3,4 δις για την κάλυψη δημοσίων δαπανών. 
   Τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού κλάδου προκλήθηκαν από τη ζημία ύψους 4 δις ευρώ, ή 22% του κυπριακού ΑΕΠ, που υπέστη η χώρα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πέρυσι. 
    Μετά το κλείσιμο της Λαϊκής, την πώληση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, το μέγεθος του τραπεζικού κλάδου της Κύπρου σε σχέση με την οικονομία της χώρας θα έχει συρρικνωθεί κατά ήμισυ, στο 350% του κυπριακού ΑΕΠ περίπου.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 
 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:18 - 15 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.