ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακελειό στη Βοστώνη - Μπαράζ εκρήξεων - Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες( upd + video)

22:05 - 15 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Μακελειό στη Βοστώνη - Μπαράζ εκρήξεων - Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες( upd + video)
Με τον πλέον δραματικό τρόπο ξύπνησαν στις ΗΠΑ οι μνήμες τρόμου της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν δύο βόμβες εξερράγησαν στη Βοστόνη, στη διάρκεια του διεθνούς μαραθωνίου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 144, μεταξύ των οποίων και οκτώ παιδιών.

Με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές θύμα της έκρηξης είναι ένα 8χρονο αγόρι, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 10 ακρωτηριασμοί.

 

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, 17 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και 25 σε σοβαρή.

 

Το FBI θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση.

 

Οι εκρήξεις στο μαραθώνιο, που φέτος ήταν αφιερωμένη στα θύματα του Νιούταουν, σημειώθηκαν την ώρα που οι αθλητές τερμάτιζαν, ενώ στο σημείο υπήρχαν πολλοί θεατές που παρακολουθούσαν.

 

Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στη διαδρομή του Μαραθωνίου.

 

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στη βόρεια πλευρά του δρόμου Boylston, λίγο πριν τη γέφυρα που σηματοδοτεί τη γραμμή τερματισμού. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη 12 δευτερόλεπτα αργότερα σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων.

 

Ο αρχηγός της τοπικής Αστυνομίας ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. "Πρόκειται για εν εξελίξει γεγονός", είπε.

 

Σημειώνεται ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ωστόσο οι ομοσπονδιακές αρχές ανέκριναν "πρόσωπα ειδικού ενδιαφέροντος", δίνοντας έμφαση σε έναν τραυματία, σαουδαραβικής καταγωγής, που βρίσκεται σε νοσοκομείο.

 

Το δίκτυο NBC News μετέδωσε ότι η αστυνομία βρήκε "αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς".

 

Το CNN μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο μηχανισμοί εντοπίστηκαν, ένας σε ξενοδοχείο και ένας σε σημείο που δεν έχει διευκρινιστεί. Και οι δύο μηχανισμοί απενεργοποιήθηκαν εγκαίρως.

 

Οι NYT ανεβάζουν το αριθμό των εκρηκτικών μηχανισμών σε τρεις, προσθέτοντας ότι τα ξενοδοχεία Mandarin, Marriott και Lenox εκκενώθηκαν μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη ύποπτων δεμάτων.

 

Στην Ουάσιγκτον, ο δήμαρχος της πόλης, Βίνσεντ Γκρέι, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία πληροφορία για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή εναντίον στόχων στην πρωτεύουσα.

 

"Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με οποιαδήποτε αξιόπιστη απειλή εναντίον στόχων στην περιοχή μας, έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των επεισοδίων", ανέφερε.

 

 

Twin blasts at Boston Marathon

 

http://i2.cdn.turner.com/si/dam/assets/130415160603-boston-marathon-1-single-image-cut.jpg

Διάγγελμα Ομπάμα

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμα του, τόνισε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, καλώντας παράλληλα να αποφεύγονται τα πρόωρα συμπεράσματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά το διάγγελμα του δεν χρησιμοποίησε τη λέξη "τρομοκρατία".

 

O αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αυξήσει την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι απαραίτητο, μετά τις εκρήξεις.

 

"Θα φτάσουμε στο τέλος, Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί. Όποιος ευθύνεται θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

"Σήμερα ήταν μέρη γιορτής στη Μασαχουσέτη. Η Βοστώνη είναι μια σκληρή και περήφανη πόλη και θα ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Όπως και οι πολίτες της. Θα είμαστε στο πλευρό τους", κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ποιος ή ποια ομάδα σχεδίασε και πραγματοποίησε τις φονικές εκρήξεις στη Βοστόνη, αλλά χειρίζεται το περιστατικό ως "μια πράξη τρομοκρατίας", ανέφερε αξιωματούχος.

 

"Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς είναι σαφώς μια πράξη τρομοκρατίας και θα προσεγγισθεί ως τρομοκρατική πράξη", είπε και πρόσθεσε: "Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος έκανε αυτήν την επίθεση, η έρευνα που εξελίσσεται θα αποκαλύψει τον πιθανό σύνδεσμο για τον σχεδιασμό ή την εκτέλεση από μια τρομοκρατική ομάδα, ξένη ή εγχώρια".

 

 

 http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02537/Boston-explosion-m_2537196b.jpg

 

 

 

"Τόσοι αθλητές χωρίς πόδια"

 

Οι New York Times μεταδίδουν τη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που συγκλονίζει. Μεταφέρει τις εικόνες που είδε δευτερόλεπτα μετά τις εκρήξεις και αφού είχε τερματίσει στον μαραθώνιο: "Έτρεξα προς το σημείο της έκρηξης και είδα τουλάχιστον 40 ανθρώπους που βρίσκονταν πεσμένοι στο έδαφος, κάποιοι από αυτούς χωρίς πόδια. Είναι τρομερό, είναι άσχημο. Ήταν τόσοι άνθρωποι χωρίς πόδια, τόσο αίμα. Υπήρχε αίμα παντού. Υπήρχαν κόκαλα και άλλα κομμάτια από σώματα. Ήταν σαν πολεμική ζώνη".

 

Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 

Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την "Ημέρα των Πατριωτών" κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897.

 

Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

 

A man comforted a victim near the race finish line. Across the city, people met up to seek solace amid tragedy.

 

Boston Police examined blown-out windows at the scene of the first explosion.

 

Just seconds after the first explosion rocked the area near the finish line, there was a second blast a few blocks away on Boylston Street.

 

 

A woman received help following the first of two explosions on Boylston Street Monday.

 

Έκρηξη και στη Βιβλιοθήκη

 

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην Βιβλιοθήκη "Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι". Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι η έκρηξη στη Βιβλιοθήκη δεν συνδέεται με τις εκρήξεις στο μαραθώνιο.

 

Η Ρέιτσελ Ντέι, εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης JFK, η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

 

 

 


 

Σώοι οι Έλληνες αθλητές

 

Δεν υπάρχει τραυματισμός έλληνα αθλητή η θεατή. Στο μαραθώνιο έτρεξαν 12 Έλληνες.

 

O πρώην ταμίας του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρης Ανδριόπουλος, που πήρε μέρος στον αγώνα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Κώστα Παναγόπουλο, λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι έλληνες δρομείς είναι καλά στην υγεία τους.

 

Ο κ. Παναγόπουλος, σε επίσημη δήλωσή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, επισήμανε: "Πρόκειται για μια αποτροπιαία πράξη την οποία και καταδικάζουμε. Είμαστε συγκλονισμένοι και στέλνουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειας μας σε όλους όσοι ήταν εκεί. Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς, πως οι ένα ιστορικό γεγονός όπως ο μαραθώνιος της Βοστόνης βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας".

 

Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, Νίκος Πολλιάς, τερμάτισε λίγα λεπτά μετά από τις εκρήξεις.Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε τερματίσει περίπου 20 λεπτά πριν από τις εκρήξεις και ήδη είχε μεταβεί στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι μετά τις εκρήξεις παρέμεινε στο ξενοδοχείο, μαζί με άλλους αθλητές και συνοδούς, καθώς υπήρξε σχετική οδηγία. "Οι τρομοκράτες ήθελαν να χαλάσουν τη γιορτή", είπε και πρόσθεσε: "Είμαστε σοκαρισμένοι".

 

Για «βομβιστική επίθεση» μίλησαν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και οι διοργανωτές

 

 

 

.

 Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 16 Απρ 2013

Πολυμέσα







Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.