ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρυσός ανακάμπτει από το χαμηλό 2ετίας, διατηρείται η επιφυλακτικότητα

13:15 - 16 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Χρυσός ανακάμπτει από το χαμηλό 2ετίας, διατηρείται η επιφυλακτικότητα
Άνοδο 1% κατέγραφε η τιμή του χρυσού την Τρίτη, μετά το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκάλεσε η υποχώρησή του σε χαμηλό διετίας νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Οι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας ανησυχιών για μαζικές πωλήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.


Στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο χρυσός είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε όρους δολαρίου, αιφνιδιάζοντας πολλούς έμπειρους επενδυτές. Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει περίπου 20% ύστερα από 12 συνεχή έτη κερδών.


Οι επενδύσεις σε χρυσό, που θεωρούνταν ασφαλείς, δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο ενώ έχουν πληγεί από την αβεβαιότητα του προγράμματος κινήτρων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Federal Reserve.


"Το μέγεθος της πτώσης είναι τέτοιο που όποτε και να έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης ή επίσημη ένδειξη αγοραστικού ενδιαφέροντος, θα έχουμε ανάκαμψη της τάξης του 1,5-2%. Είναι απλά αναμενόμενο", είπε ο Tim Riddell, επικεφαλής της ANZ Global Markets Research στην Ασία.


"Δεδομένης της έκτασης των ρευστοποιήσεων, θα έλεγα ότι η ανάκαμψη δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Το γεγονός ότι η αγορά μετοχών είναι σταθερή βοηθάει και δεν δημιουργεί κλίμα νέων ρευστοποιήσεων".


Ο χρυσός υποχώρησε έως τα 1.321,35 δολάρια η ουγγιά. Στη συνέχεια ανέστρεψε τις απώλειές του, ανεβαίνοντας στα 1.359,51 δολάρια, με τους dealers να μιλούν για αγοραστικό ενδιαφέρον από την Ασία. Από το ιστορικό υψηλό των 1.920 δολαρίου περίπου που κατέγραφε τον Σεπτέμβριο του 2011 έχει χάσει περίπου 560 δολάρια.


Πέρυσι τον Οκτώβριο ανήλθε σε υψηλό 11 μηνών, όταν η αμερικανική Federal Reserveανακοίνωσε τον τρίτο κύκλο επιθετικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Τα κέρδη του, ωστόσο, εξανεμίστηκαν από το ράλι στις μετοχές, τις εικασίες ότι η Fed σύντομα θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τις ανησυχίες ότι και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν τα σχέδια της Κύπρου, που προτίθεται να πουλήσει χρυσό για την άντληση ρευστού.

 

Διαβάστε επίσης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.