ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ZEW: Kαθυστερήσεις σε τραπεζική ένωση απειλούν ανάπτυξη

13:58 - 16 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Oι καθυστερήσεις στη θέσπιση μιας τραπεζικής ένωσης αποτελούν απειλή για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ το πρόσφατο πακέτο διάσωσης της Κύπρου έχει αυξήσει την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη, σχολίασε ο πρόεδρος του ZEW την Τρίτη.

"Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι υφίστανται κίνδυνοι για την ανάπτυξη. Ίσως ένας παράγοντας που έχει υποτιμηθεί είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη. Αυτές οι αποφάσεις συνεχώς αναβάλλονται", είπε ο Clemens Fuest σε δημοσιογράφους στα γραφεία του ZEW στο Mannheim.


"Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν αμφιβολίες για την ικανότητα των χωρών της περιφέρειας να αντιμετωπίσουν την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών τους κλάδων", πρόσθεσε.


Nωρίτερα, ανακοινώθηκε σημαντική πτώση του δείκτη επενδυτικού κλίματος της Γερμανίας ZEW τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι η αναζωπύρωση της κρίσης στην ευρωζώνη πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε στο 36,3 από 48,5 τον Μάρτιο έναντι 42,0 που είχαν προβλέψει 38 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Fuest εκτιμά επίσης πως το κλίμα επιβάρυναν η πρόσφατη ταραχώδης συμφωνία για πακέτο διάσωσης της Κύπρου καθώς και η δικαστική απόφαση της Πορτογαλίας με την οποία απορρίπτονται τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας.


Σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο κλίμα, ο Fuest εκτιμά ότι η επιδείνωσή του αντανακλάται στα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και την πτώση του ιαπωνικού γεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.