ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβουλή: Όχι σε πρόταση διόρθωσης της αγοράς άνθρακα

14:56 - 16 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την Τρίτη μια πρόταση που θα επιβάρυνε με μεγαλύτερο κόστος τις βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αντίθετη με την απόφαση εμφανίζεται η Κομισιόν καθώς το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στις ευρωπαϊκές προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Η αντίπαλη πλευρά υποστηρίζει ωστόσο ότι το σχέδιο θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών του ρεύματος.

 

Από το 2005, όταν δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής (ETS), οι βιομηχανίες πρέπει να αγοράζουν κάθε χρόνο το δικαίωμα να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

 

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά άνθρακα έχει βυθιστεί λόγω του τεράστιου πλεονάσματος αδειών που διακινήθηκε -η τιμή του άνθρακα στο ETS έπεσε από τα 30 ευρώ ανά τόνο σε λιγότερα από πέντε ευρώ ανά τόνο.

 

Όπως αναφέρουν το απόγευμα οι Financial Times, η ανακοίνωση της απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου οδήγησε την τιμή στο νέο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ευρώ.

 

Προκειμένου να επαναφέρει την τιμή σε υψηλά επίπεδα και να ενθαρρύνει έτσι τις επενδύσεις χαμηλού άνθρακα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραμείνουν εκτός της αγοράς για την επόμενη διετία 900 εκατομμύρια άδειες εκπομπής -ένα σχέδιο που ονομάζεται blackloading.

 

Η πρόταση απορρίφθηκε με 334 ψήφους κατά και 315 υπέρ, κυρίως λόγω των φόβων για αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.