ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Βρετανία αποχαιρετά τη "Σιδηρά Κυρία"

09:03 - 17 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δεκάδων επισήμων προσκεκλημένων και υπό τη "σκιά" της μίνι διαμάχης με την πρόεδρο της Αργεντινής, πραγματοποιείται στο Λονδίνο η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Διάφορες εκδηλώσεις μνήμης για τα Φόκλαντ λαμβάνουν στο πλαίσιο της σημερινής τελετής, καθώς βετεράνοι του πολέμου πλαισιώνουν το φέρετρο της άλλοτε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, όπου ψάλλεται η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ κατά την διαδρομή μέσα από τους δρόμους του Λονδίνου θα ριφθούν κανονιοβολισμοί.

 

Η Αργεντινή, η οποία ηττήθηκε στη σύρραξη με τη Βρετανία για τις Νήσους Φόκλαντ το 1982, δεν πρόκειται να αντιπροσωπευτεί στην κηδεία της thatcher414 170413πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του συντηρητικού βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προσκαλέσει την πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο Αλίσια Κάστρο στη νεκρώσιμο ακολουθία, η οποία θα τελεστεί σήμερα, όμως δεν προσκάλεσε την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρσνερ.

 

Εξάλλου, κανείς Αμερικανός πρώην πρόεδρος δεν θα παραστεί στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Δύο χιλιάδες προσκεκλημένοι δίνουν το παρών στην τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, που έχει φιλοξενήσει τις ευτυχέστερες και τις τραγικότερες μεγάλες στιγμές του έθνους.

 

Η πομπή περνά αυτήν την ώρα από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ αναμένει ορισμένες μικρές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Η Σιδηρά Κυρία πεθαίνει όπως έζησε, προκαλώντας αμφιθυμία στου Βρετανούς.

 

Το φέρετρο μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Κοινοβουλίου, όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, στον Σέιντ Κλέμεντ Ντέινς. Από εκεί, το παρέλαβε άμαξα και το μεταφέρει μέχρι τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

 

Εκεί βρίσκονται περίπου 2.300 καλεσμένοι, από 170 χώρες για το ύστατο χαίρε. Ανάμεσά τους θα είναι η βασίλισσα Ελισάβετ και μέλη της βασιλικής οικογένειας, δύο αρχηγοί κρατών και έντεκα εν ενεργεία πρωθυπουργοί.

 

Στην ίδια την πομπή παίρνουν μέρος πάνω από 700 στρατιώτες, ναύτες και μέλη της αεροπορίας ενώ για την ασφάλεια των εκδηλώσεων βρίσκονται επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί.

 

 

Παρόντες η βασίλισσα και σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έκανε μία εξαίρεση, αποφασίζοντας να παραστεί. Η μόνη περίπτωση παρουσίας της σε κηδεία πρωθυπουργού ήταν το 1965. Αλλά τότε, ομόφωνα η χώρα πενθούσε για τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

 

Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση, πρώην πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους και ο Τόνι Μπλερ, πολιτικός κληρονόμος, κατά ορισμένους, της εκλιπούσης είναι παρόντες.

 

Τέλος, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Διαβάστε επίσης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:51 - 17 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.