ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δείχνουν «μοναχικό λύκο» οι βόμβες της Βοστώνης, υποστηρίζουν ειδικοί

10:29 - 17 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Ακόμα οι έρευνες για την βομβιστική ενέργεια της Βοστώνης με τους τρεις νεκρούς και τους 170 τραυματίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι υποψίες στρέφονται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλύσεις, οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για την βομβιστική ενέργεια της Δευτέρας δείχνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του «μοναχικού λύκου», δηλαδή του βομβιστή που δρα μόνος.

 

Μέχρι στιγμής, οι δύο βασικές υποθέσεις για την επίθεση παραμένουν ανοικτές. Η μία είναι η ισλαμική τρομοκρατία και η άλλη η τρομοκρατία αντικυβερνητικής ομάδας (ή ακόμη και προσώπου) από το εσωτερικό. Τα υπολείμματα των βομβών έχουν ήδη σταλεί από το FBI σε εργαστήριο στην Βιρτζίνια, προκειμένου να επανασυναρμολογηθούν και να διευκρινισθεί η μορφή και το περιεχόμενο των εκρηκτικών μηχανισμών.

 

Boston bomb620


Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου του CNN, οι ειδικοί βρίσκουν στα στοιχεία από τα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών τα χαρακτηριστικά του «μοναχικού λύκου», ενός τρομοκράτη δηλαδή που κατασκευάζει μόνος την βόμβα χρησιμοποιώντας μια ευρέως διαθέσιμη φόρμουλα. Αυτή η φόρμουλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, προτείνεται τόσο από την Αλ Κάιντα στα μέλη της στον κόσμο, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από ακροδεξιούς στις ΗΠΑ. Επομένως, και τα δύο σενάρια για την τρομοκρατική ταυτότητα της επίθεσης (ισλαμική τρομοκρατία ή εσωτερική ενέργεια) παραμένουν ανοιχτά. Αλλά, εκτιμάται ως πολύ πιθανό το σενάριο να είναι ένας δράστης, πράγμα που καθιστά ακόμα δυσκολότερο τον εντοπισμό του, γιατί δεν θα υπάρχει επικοινωνία με άλλους συνεργάτες, από την οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για τον εντοπισμό τους.

 

Βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όπως τα έχει επιβεβαιώσει η αστυνομία, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν αρκετά μεγάλο βάρος και είχαν καταακευαστεί από χύτρες ταχύτητας και περιείχαν μπίλιες και αιχμηρά αντικείμενα. Μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στα σημεία της επίθεσης μέσα σε μαύρες νάιλον σακούλες. Επίσης, μέσα στα υπολείμματα υπήρχε κι ένα είδος ωρολογιακού μηχανισμού. Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κυρίως μπαρούτι χρησιμοποιήθηκε ως εκρηκτική ύλη, ενώ τα υλικά των βομβών είναι τέτοια, που να μπορεί αυτός που τις κατασκευάζει, εύκολα να τις ξεφορτωθεί σε περίπτωση που εχθροί ή η αστυνομία εισβάλλουν στο σπίτι του.


Αν και δεν υπάρχουν γνωστές «νέες απειλές» για άλλη επίθεση, τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και άλλες πόλεις παραμένουν ενισχυμένα. Εξάλλου, απροειδοποίητη ήταν και η βομβιστική ενέργεια στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Η πόλη φυσικά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλή επαγρύπνηση.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.