ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία vs Ελβετία: Ποιος είναι ο πραγματικός παράδεισος κεφαλαίου;

00:02 - 19 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Αυστραλία vs Ελβετία: Ποιος είναι ο πραγματικός παράδεισος κεφαλαίου;
Η Ελβετία είναι η χώρα που παραδοσιακά στάθηκε πάνω απ΄όλες τις υπόλοιπες σε ό,τι αφορά την φήμη της για χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 'Ομως τώρα φαίνεται να παραδίδει αλλού τη σκυτάλη...

Γιατί; Επειδή το νόμισμά της είχε καλή διαχείριση, το τραπεζικό της σύστημα ήταν υγιές, και η χώρα είχε μακρά παράδοση στην καλή διαχείριση του κεφαλαίου. Κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, ωστόσο, τα πλεονεκτήματα αυτά έχουν καταρρεύσει.

 

Η Ελβετία έχει παραδώσει οικειοθελώς το τραπεζικό απόρρητο, και οι πολλές ελβετικές τράπεζες αιμορραγούν τώρα σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μετρητών.

 

Ακόμα χειρότερα, η ελβετική κυβέρνηση κατέστρεψε τη φήμη της για το σεβασμό του κεφαλαίου, όταν συνέδεσε( peg )το ελβετικό φράγκο με το ευρώ το 2011 για να σταματήσει την ταχεία άνοδο του φράγκου.

 

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κατά εκενη τη χρονική στιγμή, ο Philipp Hildebrand, ισχυρίστηκε ότι θα αγοράσει ξένα νομίσματα σε «απεριόριστες ποσότητες» για να υπερασπιστεί το peg.

 

Αυτό είναι κάτι που ένας υπεύθυνος διαχειριστής νομισμάτων δεν θα έπρεπε ποτέ να πει. Η ισοτιμία του νομίσματος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μορφή των ελέγχων κεφαλαίου... και ουσιαστικά παγίδευσε όποιον είχε εμπιστευτεί το ελβετικό σύστημα με τις αποταμιεύσεις του.

 

Από τότε, η ανάγκη της αγοράς να βρει ένα οικονομικό ασφαλές καταφύγιο έγινε όλο και πιο έντονη και αν κανείς κοιτάξει την Κύπρο, θα καταλάβει το γιατί.

 

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό χωρών εμπνέουν εμπιστοσύνη στην αγορά. Και η πιο δημοφιλής φαίνεται να είναι Αυστραλία.

 

Από μια μακροπρόθεσμη προοπτική, η Αυστραλία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι η υπόλοιπη Δύση.

 

Αν και το εθνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος της Αυστραλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ (λιγότερο από 30%) είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κλπ.

 

Επιπλέον, καθώς η αυστραλιανή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πρώτων υλών, είναι ένα «νόμισμα εμπορευμάτων», σαν τον Καναδά. Αλλά, σε αντίθεση με τον Καναδά, ο οποίος είναι στενά «δεμένος» με τις ΗΠΑ, η οικονομία της Αυστραλίας είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένη με την αυξανόμενη κυριαρχία της Ασίας.

 

Ίσως το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι η Αυστραλία δεν εκτυπώνει χρήμα απρόκλητα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος.

 

Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας έχει μειωθεί, με πτώση από 131 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε μόλις 81 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.

 

Αυτό αποτελεί μια μείωση 38% στα στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας μέσα σε πέντε χρόνια. Συγκριτικά, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί 367% κατά την ίδια περίοδο. Αυτή είναι μια εκπληκτική διαφορά.

 

Επιπλέον, τα επιτόκια της Αυστραλίας είναι συνήθως πολύ υψηλότερα από ό, τι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, ή τον Καναδά. Η απλή διακράτηση μετρητών σε ένα αυστραλιανό τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να αποφέρει πάνω από 4% σε ετήσιο τόκο.

 

Δεδομένων όλων αυτών των θεμελιωθών, είναι εύκολο να δει κανείς γιατί η Αυστραλία αντικαθιστά την Ελβετία ως παγκόσμιο ασφαλές καταφύγιο. Ήδη οι εγχώριοι τραπεζίτες επισημαίνουν πως υπάρχει σημαντική αύξηση των ξένων κεφαλαίων προς την Αυστραλία από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο Αυστραλίας έχει μια κάποια συσχέτιση με την τιμή του χρυσού, αφού το πολύτιμο μέταλλο είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγή της Αυστραλίας. Κατά συνέπεια, θα δούμε πιθανόν μια πτώση του δολαρίου Αυστραλίας, αν συνεχιστεί η διόρθωση χρυσού και αυτό μπορεί να να αποδειχθεί ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές να βγάλουν τα χρήματά τους από το δολάριο ΗΠΑ.

 

http://www.dailyfx.gr/public/uploads/iStock_000008754297XSmall(2).jpg

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:06 - 19 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.