ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πορτογαλία: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη λιτότητα

17:55 - 19 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σαφές μήνυμα προς τις φωνές αντίθεσης στη λιτότητα έστειλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τονίζοντας ότι οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση του πρέπει να συνεχιστούν.

«Πρέπει να πείσουμε τάχιστα τους ευρωπαίους εταίρους μας πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπονομεύει τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό», υποστήριξε ο ηγέτης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

 

Όπως είπε, «εάν δεν κάναμε το παραμικρό, η Πορτογαλία δεν θα εκπλήρωνε τους στόχους της. Δεν θα λαμβάναμε τις επόμενες δόσεις του δανείου και δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στις αγορές για να χρηματοδοτήσουμε το κράτος και την οικονομία. Η χώρα θα κατέρρεε».

 

«Τώρα που βρισκόμαστε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οδό της δημοσιονομικής σταθερότητας θα πρέπει να στοιχηματίσουμε σε ό,τι προωθεί την ανάπτυξη», συνέχισε ο Κοέλιο και γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη για να εγκρίνει τη στρατηγική της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

 

«Είναι ζωτικής σημασίας για την Πορτογαλία να επιτύχει στην διαδικασία προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις αγορές. Η Πορτογαλία δεν θέλει ένα δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η Λισσαβόνα επέβαλε τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην πρόσφατη ιστορία της, οι οποίες προστέθηκαν στα ήδη επιβληθέντα σκληρά μέτρα μετά τη συμφωνία του Μαΐου 2011 για την παροχή πιστώσεων στη χώρα. Αποτέλεσμα ήταν να κατρακυλήσουν η καταναλωτική ζήτηση κι οι επενδύσεις, προκαλώντας βαθιά ύφεση.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.