ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Κούρεμα 27,5% σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις

07:20 - 22 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σε συμφωνία για κούρεμα 27,5% σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες, κατέληξαν η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Στόχος, ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου  και της «κακής» Λαϊκής.

 

Σε επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας»,  αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

 

Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

 

Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

 

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

 

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί πλήρως.

 

Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.