ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταργήθηκε ο ειδικός φόρος αναψυκτικών στη Δανία

22:27 - 22 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης επί των αναψυκτικών προχωράει η Δανία, ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας και της αντιπολίτευσης.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου έρχεται σε συνέχεια της διαπίστωσης ότι το μέτρο έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ύφεσης έχοντας προκαλέσει έξαρση του διασυνοριακού εμπορίου, μείωση της κατανάλωσης και αύξηση της ανεργίας, χωρίς να έχει αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη για τη δημόσια υγεία.

 

5.000 νέες θέσεις εργασίας απο την άρση του φόρου

 

Ειδικότερα, η άρση του φόρου θεωρείται ότι θα τονώσει την αγορά και την απασχόληση στη Δανία, συμβάλλοντας στη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για τη δημόσια υγεία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα του φόρου στο πεδίο αυτό.

 

Αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Δανίας κύμα ύφεσης, το οποίο κορυφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012, κατά το οποίο η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,7%, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αποφάσισαν τη μείωση του φόρου κατά 50% από 1 Ιουλίου 2013 και την ολοκληρωτική κατάργησή του από 1 Ιανουαρίου 2014, η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλει δραστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Το μέτρο αποτελεί βασικό άξονα ενός πρώτου πακέτου παρεμβάσεων ύψους 2,28 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει μέτρα όπως φοροελαφρύνσεις για ανακαινίσεις κατοικιών. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 η Δανία αποφάσισε να καταργήσει τον νέο-εισαχθέντα φόρο λίπους στα τρόφιμα, όταν διαπιστώθηκε ότι συνέβαλε στη διόγκωση του πληθωρισμού και της ανεργίας, ενώ ακύρωσε και τα σχέδια για επιβολή φόρου ζάχαρης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.