ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώνεται σήμερα πρωθυπουργός από τον Ναπολιτάνο στην Ιταλία

09:28 - 24 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Πρωτοβουλίες για την δημιουργία κυβέρνησης αναλαμβάνει ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την δική του επιλογή του για νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας.Επικρατέστερος για τη θέση θεωρείται ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, καθώς σε αυτήν την λύση φαίνεται να συμφωνούν Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι.

Ο 75χρονος Τζουλιάνο Αμάτο είναι  κεντροαριστερός. Γεννήθηκε στο Τορίνο. Έχει σπουδάσει νομικά και έχει εργαστεί ως καθηγητής στα πανεπιστήμια της Μόντενα, της Περούτζια, της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ιταλίας τις περιόδους 1992-1993 και 2000-2001.Επίσης ήταν Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης χρέους έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

 

Πέρα από το όνομα του Αμάτο, ακούγονται και τα ονόματα των Ματέο Ρένζι (δήμαρχος της Φλωρεντίας) και του αναπληρωτή αρχηγού της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.

 

Στόχος να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, με την στήριξη κυρίως από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μάριο Μόντι συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν με όποιον πρωθυπουργό επιλέξει ο ιταλός πρόεδρος. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατόπιν συνάντησης του με τον κ. Ναπολιτάνο δήλωσε: «η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το καλό του τόπου».

 

Το μεγάλο αγκάθι για την νέα κυβέρνηση, πάντως, αν και εφόσον σχηματισθεί τελικά, είναι η οικονομία. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και θα πρέπει να επανεξετασθούν φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και ο φόρος απορριμμάτων. Όμως, αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί τρύπα στα έσοδα της τάξης των 38 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική εξίσωση για την Ιταλία δείχνει εξίσου δυσεπίλυτη με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.