ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεργασίες για την νέα κυβέρνηση στην Ιταλία- Ποια ονόματα ακούγονται για υπουργοί

09:19 - 25 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία, τον οποίο στηρίζουν κεντροαριστερά και κεντροδεξιά. Αντίθετα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο θα παραμείνει αντιπολίτευση.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα ονόματα, για τις θέσεις των υπουργείων. Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται τα ονόματα του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, αλλά και του Μάριο Μόντι, ο οποίος ήδη είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζουλιάνο Αμάτο συζητείται για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Αμάτο μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρείτο φαβορί για την πρωθυπουργία.

Δεν αποκλείεται ακόμη στο κυβερνητικό σχήμα να βρει θέση και ο θείος του Ενρίκο Λέτα, ο Τζάνι Λέτα, επιστήθιος φίλος και σύμβουλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Τζάνι Λέτα θεωρείται ο σύνδεσμος ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά, ως προς την επιλογή του νέου πρωθυπουργού.

 

Παρά το γεγονός ότι γενικά εκτιμάται πως ο Μπερλουσκόνι προέκρινε τον Λέτα, λόγω της συνεργασίας του με τον θείο του, η πλευρά του διαρρέει, πως ο Καβαλιέρε θεωρούσε πιο κατάλληλο τον Τζουλιάνο Αμάτο ως πρωθυπουργό. Ο Μπερλουσκόνι φοβάται ότι μια κυβέρνηση Λέτα μπορεί να κλίνει υπερβολικά προς την κεντροαριστερά.
 
Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υλοποίηση προεκλογικών του υποσχέσεων, όπως την κατάργηση του φόρου ακινήτων για όποιον διαθέτει μόνον ένα ακίνητο για ιδιοκατοίκηση. Όμως το μέτρο αυτό μάλλον θα απαιτήσει και δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα για να αντισταθμιστούν οι απώλειες του προϋπολογισμού κι ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.