ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να ξανανοίξει η κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ προτείνει η Ν. Κορέα στην Πιόνγκγιανγκ

09:34 - 25 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Να ξανανοίξει η κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ προτείνει η Ν. Κορέα στην Πιόνγκγιανγκ
Παράθυρο προς την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Νότια και την Βόρεια Κορέα, μετά το σκηνικό απειλής πυρηνικού πολέμου που στήθηκε τους τελευταίους μήνες, ανοίγει η πρόταση της Σεούλ στην Πιόνγκγιανγκ, για επανεκκίνηση των εργασιών στην κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ. Η συγκεκριμένη ζώνη είχε πέσει θύμα των εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από τις αρχές του Απριλίου.

Μέσα στο διαρκώς εντεινόμενο συγκρουσιακό κλίμα των τελευταίων μηνών, η Βόρεια Κορέα είχε αρνηθεί σε εργαζόμενους και προμήθειες της Νότιας να εισέλθουν στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το εσωτερικό των συνόρων. Περίπου 180 εργαζόμενοι από τη Νότια Κορέα παραμένουν στην περιοχή, ενώ εικάζεται ότι τα τρόφιμα και οι προμήθειές τους έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.  

Τώρα η Νότια Κορέα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ζητήσει από την Βόρεια Κορέα επανέναρξη των εργασιών στην κοινή βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ. Αν γίνει δεκτή η πρόταση από τους Βορειοκορεάτες, θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κατάσταση στην χερσόνησο σταδιακά εξομαλύνεται.

 

Η συγκεκριμένη ζώνη είχε μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς σε αυτήν εργάζονται μαζί Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες, αλλά συνυπάρχουν και εταιρείες και εργατικό δυναμικό από δύο χώρες με τελείως διαφορετικά συστήματα (κομουνιστικό η Β. Κορέα, καπιλιταλιστικό η Νότιος).

 

Η περίπτωση της Καεσόνγκ,  πέρα από το ενδεχόμενο μιας οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στους Βορειοκορεάτες και τους Νοτιοκορεάτες και σε μια σταδιακή μετάβαση από το κομουνιστικό σύστημα σε μια πιο φιλελευθεροποιημένη αγορά για την Β. Κορέα φέρει και άλλους συμβολισμούς. Συμβολίζει και την στήριξη της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες μέχρι το 1945 ήταν μία, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε ένας άγριος πόλεμος μεταξύ τους, στον οποίο ενεπλάκησαν οι μεγάλες δυνάμεις του Ανατολικού και του Δυτικού μπλοκ.

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.