ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β. Κορέα: «Δε θα ανοίξει η ζώνη της Καεσόνγκ» το μήνυμα στη Σεούλ

08:51 - 26 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Έντασης συνέχεια στην Κορεατική χερσόνησο.

Αρνητική ήταν η απάντηση της Πιόνγκγιανγκ στην πρόταση της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, με  την Επιτροπή  Άμυνας της Β. Κορέας να απαντά αρνητικά στο αίτημα που κατέθεσε η Σεούλ για επαναλειτουργία της βιομηχανικής χώνης Καεσόνγκ.

 

Σημειώνεται ότι χτες (25 Απριλίου) η Σεούλ ζήτησε η να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με θέμα την Καεσόνγκ, με διορία 24 ώρες για μια θετική απάντηση από την Πιονγιάνγκ. Θυμίζουμε ότι η  Βόρεια Κορέα απομάκρυνε τους 53.000 εργαζόμενους της, ενώ και αρκετοί νοτιοκορεάτες αποχώρησαν από την περιοχή, ως αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, 175 παραμένουν ακόμα εκεί, ενώ πιστεύεται ότι εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει απαγορεύσει τον ανεφοδιασμό του Καεσόνγκ.

 

Προκειμένου να ξαναρχίσει τόσο η λειτουργία, όσο και ο ανεφοδιασμός της κοινής βιομηχανικής ζώνης, η Σεούλ έδωσε 24 ώρες στην Πιόνγκγιανγκ, για να γίνουν συνομιλίες επαναλειτουργίας της, προειδοποιώντας για τη λήψη «σημαντικών μέτρων» αν αγνοηθεί η πρότασή της. Ήδη ξεκινούν διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στη Σεούλ, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και η αντίδραση απέναντι στην απόφαση της Πιόνγκγιανγκ να αγνοήσει το αίτημα τους.

 

Παρά την αρχική αισιοδοξία, η κρίση δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης ακόμα, με την αμερικανική πλευρά να δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, εις βάρος της Ν. Κορέας, όσο και εις βάρος τηςευρύτερης περιοχής. Ιδίως η Ιαπωνία ανησυχεί ιδιαίτερα από την πολεμική ρητορική και τις βαλλιστικές δοκιμές της Πιόνγκγιανγκ.

 

Από την Ιαπωνία ανέφερε ο αρχηγός του Αμερικανού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ δήλωσε:«Κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την Βόρεια Κορέα από κάθε πρόκληση». Μιλώντας σε Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση Γιοκότα, δυτικά του Τόκυο ο Ντέμπσεϊ ανακοίνωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση πρόκλησης από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:17 - 26 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.