ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αδειάζει» τον Μπαρόζο ο Σόιμπλε

09:24 - 26 Απρ 2013 | Ειδήσεις
Σαφές «μήνυμα» προς τον επικεφαλής της Κομισιόν έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας πως «κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο πως τα δεινά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας».

Ο Μπαρόσο δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τη λαϊκή ανέχεια, αναζωπυρώνοντας μια έντονη διαμάχη σχετικά με το αν οι νομοθέτες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους από τις μειώσεις των δαπανών στα κίνητρα, μια συζήτηση που έχει στρέψει πολλά μέλη της ζώνης του ευρώ κατά της Γερμανίας.

Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Πέμπτη σε σύνοδο του τραπεζικού τομέα ότι «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα».

Δυσφορία από τη Γερμανία για την γενικότερη αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι ήρθε και από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) -τα σχόλια της οποίας, πάντως, αναφέρονται μόνο έμμεσα στη λιτότητα και επικεντρώνονται στην επέμβαση της ΕΚΤ.

Σε έγγραφο της Bundesbank γνώση του οποίου επικαλείται την Παρασκευή η Handelsblatt, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται να επικρίνει την στάση της ΕΚΤ επαναλαμβάνοντας το σκεπτικό της ότι αποφάσεις όπως εκείνες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) αποτελούν αθέμιτες προσπάθειες να λυθούν «δημοσιονομικά προβλήματα μέσω της νομισματικής πολιτικής».

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.