ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενεζουέλα: Η Ευρώπη να γίνει μέλος των BRICS

16:00 - 02 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Βενεζουέλα: Η Ευρώπη να γίνει μέλος των BRICS
Οι βολές προς τον Μπαράκ Ομπάμα και η εξαγγελία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Βενεζουέλα, ξεχώρισαν στη συνέντευξη του νεοεκλεγέντα πρόεδρου, Νίκολας Μαδούρο στη γαλλική Monde.

Αναφέροντας τα παραδείγματα της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Ισημερινού, ο Μαδούρο υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή θυμίζει εκείνα που πέρασε η περιοχή μας στα χρόνια του ’90, όλοι οι κοινωνικοί δείκτες υποχωρούσαν και αυτό μας έφερε ενώπιον πολιτικών εκρήξεων και επαναστάσεων.

 

Σχετικά με τις πολιτικές εντάσεις μετά την εκλογή του στην προεδρία, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο  κατηγόρησε μία ομάδα της εξτρεμιστικής δεξιάς πως «έχει εξυφάνει σχέδιο επίθεσης στην εξουσία», υπενθυμίζοντας το ιστορικό προηγούμενο της Χιλής, όπου το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973.

«Εάν κάποια μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναλάμβαναν την εξουσία — κάτι που δεν θα συμβεί — θα κατέστρεφαν την δημοκρατία στη Βενεζουέλα και θα επέβαλαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε. «Στη Χιλή υπήρχε ο Πινοτσέτ, μια παρόμοια ιδεολογία ανακύπτει εδώ», πρόσθεσε.

 

«Εμείς θα εμποδίσουμε να αναδυθεί στη Βενεζουέλα ένας καινούριος Πινοτσέτ. Αλλά εμείς θα το κάνουμε μέσω της δημοκρατικής οδού», επεσήμανε ο ίδιος.

 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως είναι διατεθειμένους «να βαδίσει προς την κατεύθυνση μίας δυνητικά θετικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας ωστόσο την επιφυλακτικότητά του απέναντι στις προθέσεις του αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Ομπάμα μπορεί μεν να γελάει, αλλά παράλληλα βομβαρδίζει κιόλας. Παρουσιάζει μία εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη του προκατόχου του Τζ. Μπους. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της παγκόσμιας δεσποτείας των ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο Μαδούρο κάλεσε την Ευρώπη να ενταχθεί στο κίνημα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) ώστε να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ.

 

Maduro

 

«Η νέα αυτή ομάδα αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για τον κόσμο, όπως θα μπορούσε να είναι κι η Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη αφέθηκε να υποταχθεί στην πολιτική των ΗΠΑ. Θα έπρεπε η Ευρώπη να ενταχθεί στους BRICS ώστε να διευκολύνει μία διευρυμένη συμμαχία υπέρ μίας νέας μορφής συνύπαρξης και για να σταματήσουν ο παρεμβατισμός κι οι πόλεμοι», υποστήριξε ο Μαδούρο.

 

Όσον αφορά στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε πως οι ξένοι επενδυτές είναι «ευπρόσδεκτοι» στη χώρα του. Μάλιστα αναφέρθηκε στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών προκειμένου να προσελκύσει τις επενδύσεις και την τεχνολογία, εμπνευσμένες από την «κινεζική εμπειρία», καθώς και στην εκμετάλλευση των διαθέσιμων αγροτικών γαιών.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:44 - 02 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.