ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία: Για χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες κάνει λόγο η επίτροπος του ΟΗΕ

22:04 - 06 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Συρία: Για χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες κάνει λόγο η επίτροπος του ΟΗΕ
Το «κουβάρι» του συριακού εμφυλίου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, μετά από τις δηλώσεις της Κάρλα ντελ Πόντε, για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τους «αντιφρονούντες» της Συρίας, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να θεωρείται ολοένα και πιο έκρυθμη.

«Οι αντάρτες έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν» είπε η ελβετή αξιωματούχος, αν και εξήγησε ότι πρόκειται για «ισχυρές, σαφείς υποψίες, αλλά ακόμη όχι αδιάσειστες αποδείξεις».

Ακόμη περισσότερο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση καθώς η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία εξηγεί ότι η επιτροπή της δεν έχει ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δεν είναι σαφές πότε και πού έγινε η χρήση χημικών, ούτε πώς οι αντάρτες έχουν στα χέρια τους χημικά όπλα (συγκεκριμένα αερίου σαρίν), τα οποία θεωρούνται ότι είναι από τα καλύτερα φυλασσόμενα όπλα του καθεστώτος Άσαντ.

Από τις δηλώσεις της ντελ Πόντε πήρε αποστάσεις η επιτροπή, καθώς, όπως λέει, «δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση. Κατά συνέπεια μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς» της Κάρλα ντελ Πόντε.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, την Δευτέρα επέμεινε ουσιαστικά στη θέση που εξέφρασε προ ημερών για χρήση από το καθεστώς Άσαντ.

Χωρίς να μιλά για βεβαιότητα, ο Λευκός Οίκος μιλά για «μεγάλη πιθανότητα» χρήσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος με ισχυρή αντίσταση από τους αντάρτες, ο Άσαντ θεωρούνταν ότι θα χρησιμοποιούσε σαν έσχατο μέσο τα χημικά όπλα, τα οποία, κατά τη Ρωσία, είχε συγκεντρωμένα σε ασφαλή τοποθεσία.

Να σημειωθεί ότι είχε κατηγορήσει και στο παρελθόν τους αντάρτες σε άλλη ευκαιρία ότι είχαν κάνει χρήση χημικών όπλων, για περιστατικό όπου οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για την ευθύνη και τις χρήση χημικών.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:08 - 07 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.