ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Ρωσία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με το Συριακό στο επίκεντρο

11:16 - 07 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με κύριο θέμα τη διαχείριση της συριακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι θα συζητήσει με τον κ. Πούτιν για τις εξελίξεις στη Συρία, για τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και άλλα διμερή και διεθνή θέματα.

 

«Δεν έχουμε και τόσο συχνά την ευκαιρία να συνομιλήσουμε απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε αμερικανός διπλωμάτης πριν από την αναχώρηση του κ. Κέρι από την Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι η ρωσική πλευρά δήλωσε διατεθειμένη «να συζητήσει για τη Συρία, αλλά επίσης και για πολλά άλλα θέματα» .

 

Η Συρία αποτελεί ακανθώδες θέμα για τις δύο χώρες. Η Ρωσία είναι μία από τις τελευταίες συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού, το οποίο και εξοπλίζει, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των δυνάμεων της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η αρνητική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω εάν ο Μπασάρ αλ Ασαντ εκδιωχθεί από την εξουσία και ισλαμιστικές δυνάμεις κληθούν να πληρώσουν το κενό. Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, οι δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών βάσεων επέτειναν τις ανησυχίες της Μόσχας.

 

«Η περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών έντασης και αποσταθεροποίησης της μέχρι στιγμής σχετικά ηρεμίας που επικρατεί στην λιβανο-ισραηλινή μεθόριο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπυοργείο Εξωτερικών.

Αν και πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας επέμειναν ότι οι δύο επιδρομές είχαν ως στόχο να προληφθεί η μεταφορά ιρανικής κατασκευής πυραύλων στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις δείχνουν σημαντική κλιμάκωση της ισραηλινής εμπλοκής στη συριακή κρίση.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.