ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί της κατάρρευσης του εργοστασίου στο Μπαγκλαντές (upd)

08:37 - 10 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Μέσα σε δύο εβδομάδες από το πιο μεγάλο εργατικό ατύχημα στην ιστορία του Μπαγκλαντές, ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέβει κατακόρυφα. Μέσα από τα ερείπια του οκταόροφου κτιρίου με εργοστάσια υφασμάτων έχουν ανασυρθεί 1.021 σοροί.

Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν βρεθεί 1.021 νεκροί στα ερείπια, ενώ  τραυματίστηκαν περίπου 2.500 άνθρωποι. Έχουν διασωθεί 2.437 άνθρωποι. Η σημερινή θα είναι και η τελευταία ημέρα ανάσυρσης. Έπειτα θα αναλάβουν οι εκσκαφείς για την απομάκρυνση των ερειπίων, μετά την οποία δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο απολογισμός.

 

Ήδη 648 σοροί έχουν παραδοθεί για ταφή στις οικογένειες των θυμάτων. Ορισμένες που δεν έγινε δυνατό να ταυτοποιηθούν τάφηκαν από τις αρχές.

 

Πολλές σοροί ήταν σε αποσύνθεση, αλλά μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν από κινητά τηλέφωνα που είχαν στις τσέπες τους ή πάσα προσωπικού. Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές παίρνουν δείγματα DNA από τα θύματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές δικαστικές αξιώσεις αποζημίωσης.

 

Αντιδράσεις

 

Με τόσο μεγάλο φόρο αίματος, σε μια βιομηχανική δραστηριότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες της χώρας, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους και ζητούν την θανατική καταδίκη του ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Εργάτες ενδυμάτων στο εργοστάσιο καταγγέλλουν ότι εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν στο κτήριο, παρά τις ρωγμές στους τοίχους.

 

Το Μπαγκλαντές έχει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ενδυμάτων στον κόσμο και πολλά από τα ρούχα που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο που κατέρρευσε, ήταν παραγγελίες εταιρειών της Δύσης.

 

Την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμο 18 εργοστασίων ενδυμάτων για λόγους ασφαλείας. Οι ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας των εργατών έχουν ενταθεί από το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα σε φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ρούχων στην Ντάκα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι.

 

Η βιομηχανία ρούχων του Μπαγκλαντές είναι σε μεγάλη ανάπτυξη. Είναι ενδυκτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από γράφημα της BGMEA στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται πλέον 4 εκατ. εργαζόμενοι (σε πληθυσμό πάντως 142 εκατομμυρίων), όταν το 2000 ήταν κάτω από 2 εκατομμύρια. Οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Οι περισσότεροι εργάτες αυτής της βιομηχανίας (γυναίκες το 80%) κερδίζουν έναν μισθό της τάξης των 40  ευρώ το μήνα.

 

Γιώργος Σμυρνής

Τελευταία τροποποίηση στις 08:41 - 10 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.