ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές Πακιστάν: Μεγάλη νίκη για την Μουσουλμανική Αδελφότητα

11:33 - 13 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Ο Ναβάζ Σαρίφ είναι ο νικητής των εκλογών του Σαββάτου στο Πακιστάν και βρίσκεται καθ' οδόν για την διασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στο κοινοβούλιο και την δημιουργία κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Ναβάζ Σαρίφ κέρδισε με άνετη πλειοψηφία και τώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να πετύχει την πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με την νέα κυβέρνηση.


Είναι η τρίτη φορά που ο 63χρονος Ναβάζ Σαρίφ θα γίνει πρωθυπουργός. Οι προηγούμενες θητείες του ως πρωθυπουργού ήταν το 1990-93 και το 1997-1999, πριν δηλαδή το χτύπημα της εντεκάτης Σεπτεμβρίου από την Αλ Κάιντα που άλλαξε τελείως την σημασία του Πακιστάν για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.


Ο πρώην αθλητής του κρίκετ Ίμραν Καν, που ηγείται του Κόμματος της Δικαιοσύνης και δίνει μάχη για την δεύτερη θέση, υποσχέθηκε ότι θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.


Το κόμμα των πολιτών της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο εκτιμάται ότι υπέστη συντριβή στις εκλογές. Ήταν ένα από αρκετά κόμματα που δεν μπορούσε να κάνει ελεύθερα προεκλογική εκστρατεία στο Πακιστάν εξαιτίας των επιθέσεων των Ταλιμπάν.


Εκτιμάται από πακιστανικά ΜΜΕ ότι αυτήν την στιγμή η Μουσουλμανική Αδερφότητα του Σαρίφ έχει 100 έδρες και μπορεί να φτάσει τις 137 της πλειοψηφίας με την υποστήριξη από ανεξάρτητους βουλευτές και μικρά κόμματα. Τα κόμματα των Ίμραν Καν και Μπεναζίρ Μπούτο υπολογίζεται ότι έχουν από 30 έδρες.


Ο Σαρίφ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι το Πακιστάν θα πρέπει να απεμπλακεί από τον αμερικάνικο πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» και ότι ήταν υπέρ των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την ανάληψη της εξουσίας θα αποδεχθεί την άποψη του στρατού ότι όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ότι η μόνη επιλογή είναι ο πόλεμος με τους φανατικούς μουσουλμάνους που επιτίθενται σε στόχους του Πακιστάν.

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.