ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα απειλεί το ΔΝΤ

12:22 - 13 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Η Ελλάδα απειλεί το ΔΝΤ
Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα αναδιαρθρώσει χρέος της προς το ΔΝΤ, θέτοντας για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση τον κυριαρχικό ρόλο του Ταμείου ως προνομιακού δανειστή, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία της αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους προς το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Εμπλοκής του Θεσμικού Τομέα (Official Sector Involvement - OSI), μέσω της οποίας ενδέχεται να υπάρξει "κούρεμα" και των χρεών προς τους εταίρους.
 
Δικηγόρος που συμμετέχει στις συνομιλίες, αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι δεν θα δεχτούν να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς αυτούς, αν δεν συμμετέχει και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να πληρωθούν οι αμερικανοί φορολογούμενοι (οι ΗΠΑ είναι ο ισχυρότερες μέτοχος στο Ταμείο) ενώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι υποφέρουν".
 
"Αυτή είναι η τραγωδία από την απόφαση του Στρος Καν να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αναλάβουν μόνο τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης" ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι τώρα "το στάτους του ΔΝΤ ως προνομιακού δανειστή βρίσκεται σε κίνδυνο".
 
Ειδήμονας στα θέματα αυτά, με εμπλοκή στο PSI ανέφερε επίσης στο Reuters ότι "σημαντική εμπλοκή των θεσμικών δανειστών" σε αναδιάρθρωση χρέους χωρών της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου και δεν αμφισβητείται ότι θα γίνει.
 
"Αυτή είναι η συνέπεια από την απόφαση του επίσημου τομέα να δανείσει σε χώρες που διασώθηκαν το πλήρες ποσό που απαιτείτο για να αποπληρώσουν τους ιδιώτες δανειστές. Όταν έλθει η ώρα της αναδιάρθρωσης χρέους, θα υποστούν πλήγμα και οι επίσημοι δανειστές" ανέφερε. 
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.