ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό, Συρία και ενεργειακά στην ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Ερντογάν

09:05 - 16 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Παρέμβαση της Ουάσινγκτον για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μετά την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται από χθες την Ουάσιγκτον, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

 

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπάρξει άμεση και γρήγορη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

 

Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι η 'Αγκυρα είναι ενάντια στη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από πλευράς Κύπρου, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα.

 

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

erdogan obama420

 

Στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να συζητηθούν, εκτός από την εμφύλια σύρραξη στη Συρία και το Κυπριακό, οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, το Παλαιστινιακό και ζητήματα για Ιράκ, Αφγανιστάν και Ιράν.

 

Για το συριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του σε αμερικανική επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, την άμεση προμήθεια των ανταρτών με όπλα και ίσως μεγαλύτερη συνδρομή από το ΝΑΤΟ. Η επίθεση στο Ρεϊχανλί πάντως έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο την στάση της τουρκικής κοινής γνώμης.

 

Η Ουάσινγκτον πάντως δύσκολα θα συναινέσει, καθώς αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά του είναι να συγκληθεί μία διεθνής διάσκεψη, με τη συνδρομή των Ρώσων, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση.

 

Στην επίσκεψη, τέλος, θα συζητηθούν και ενεργειακά ζητήματα. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί τελικά και ο υπουργός Ενέργειας Τζνέρ Γιλντίζ -ο οποίος δεν ήταν αρχικά στην αποστολή- μετά και την συμφωνία στην οποία έφτασε η τουρκική πλευρά με την αμερικανική Exxon Mobile για το πετρέλαιο με προέλευση από το βόρειο Ιράκ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:55 - 16 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.