ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Πρώτα ανάκαμψη στην Κύπρο μετά σχέδιο λύσης

21:43 - 16 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Ομπάμα: Πρώτα ανάκαμψη στην Κύπρο μετά σχέδιο λύσης
Την ανάγκη να υπάρξει πρώτα οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και στη συνέχεια να προωθηθεί σχέδιο λύσης για το Κυπριακό πρότεινε στον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχαν. Αντίθετα ο Τούρκος πρωθυπουργός πίεσε ώστε εδώ και τώρα να υπάρξει διευθέτηση, με διάσκεψη τύπου Μπούρκενστογκ και σχέδιο τύπου Ανάν, ώστε η Άγκυρα να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο η όλη εξέλιξη δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που στο Κυπριακό φαίνεται να έχει επιφυλάξει στον εαυτό του θέση παρατηρητή… Κι αυτό την ώρα που η «αδυναμία εξεύρεσης ημερομηνίας» από τον Λευκό Οίκογια για μία συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε σε νέα αναβολή του πολυπόθητου ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
 
Πάντως και στο θέμα της Συρίας ο Ομπάμα έβαλε φρένο στην πρόθεση Ερτνογάν να εμπλέξει περισσότερο τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες θέλουν να έχουν την απόλυτη συνεννόηση με τη Ρωσία και να μην εμπλακούν σε μια περιπέτεια χωρίς να κλειδώσουν τα νέα δεδομένα στη Μ. Ανατολή. Αντίθετα με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ολοένα και περισσότερο στη Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να «κλειδώσει» τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή για λογαριασμό της Τουρκίας  και να επιβεβαιώσει τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας.Μεταξύ άλλων θέλει να έχει ρόλο στο Κουρδιστάν και στο Αιγαίο και να επιβληθεί στη Συρία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, να στηριχτούν  με όπλα οι αντάρτες και να υπάρξει ενεργός ρόλος του ΝΑΤΟ, κάτι όμως που ο  Μπαράκ Ομπάμα δε βλέπει θετικά εξολοκλήρου.
 
Σύμμαχος του Ερντογάν η οικονομική ισχύς της Τουρκίας, η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, αλλά και το γεγονός ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση ούτε στον Άσαντ, ούτε στο καθεστώς της Τεχεράνης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τρίτη 14/5 η Τουρκία πλέον εξόφλησε τις οφειλές της στο ΔΝΤ και κατέβαλε συνεισφορά 5 δισεκ. δολάρια για τις ανάγκες του Ταμείου, που δεν είναι άλλες παρά η χρηματοδότησης της Ευρωζώνης…
 
Obama-and-Erdogan
 
 
 
Με τα όπλα αυτά και πριν ραγίσει το «οικονομικό θαύμα» της γείτονος (ο ιδιωτικός δανεισμός έχει εκτοξευθεί με τα 2/3 των 336 δισεκ. εξωτερικού χρέους να είναι ιδιωτικό και δη βραχυπρόθεσμο) ο Ερντογάν επιδιώκει να κλείσει μέτωπα. Δηλαδή να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, να έχει τον πρώτο λόγο στη Συρία, όπου από το παρελθόν υπάρχουν ανοικτά ζητήματα συνοριακά, να διασφαλίσει ρόλο στο Β. Ιράκ και να αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο που σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζαν θα δέσει τα Βαλκάνια στο άρμα της.
 
Αγκάθια το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες το Κουρδικό, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, αλλά και το γεγονός ότι η Συρία μπορεί να γεννήσει αστάθεια. Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος  στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, θέτοντας ζήτημα μετάδοσης της Συριακής κρίσης στην Τουρκία, ενώ η ισορροπία με το Ιράν εφόσον επιλεγεί σύγκρουση θα διαταραχτεί. Ήδη με την Τεχεράνη υπάρχει σχετικός πάγος στις σχέσεις ενώ και με την Κουρδική ηγεσία παρά τις συμφωνίες για ενεργειακή συνεργασία η καχυποψία δε λείπει.
 
TURKEY-ERDOGAN
 
Η Τουρκία επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να ελιχθεί όσο γίνεται περισσότερο και να αποκρούσει την πίεση για επαναφορά των Τουρκοισραηλινών σχέσεων στην κατάσταση  Μαβί Μαρμαρά. Πάντως η Ουάσιγκτον κατάφερε να «πείσει» την Άγκυρα ότι κατά τη μετάβαση Ερντογάν στη Γάζα τον Ιούνιο θα πρέπει να περάσει κι από τη θεσμικά αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Ο Ερντογάν έτσι πέρα από τη Χαμάς θα δει και τον Αμπού Αμπάς σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες και διακριτό ρόλο στη Μέση Ανατολή,.
 
 
Το ζήτημα για την Ελλάδα, εν όψει και νέου Σχεδίου Ανάν, που έχει σαφή ενεργειακή διάσταση πλέον, είναι ότι απέχει από τις ζυμώσεις καθώς η Ουάσιγκτον βλέπει την Αθήνα να «παίζει» πιο πολύ με τη Γερμανία. Αναμένει, δε, η αμερικανική ηγεσία να δει τι θα γίνει με το ενεργειακό φλερτ με τη Ρωσία, έχοντας στείλει τα σχετικά μηνύματα για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Ενδιάμεσα ο Πρωθυπουργός μέσω Μπακού θα στείλει την Κυριακή τα μηνύματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Ουάσιγκτον, την ώρα που στη βάση της Σούδας, τον κόμβο για κάθε επιχείρηση στη Συρία, επικρατεί οργασμός….
 
cyprus-russia
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.