ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινστιτούτο Bruegel: αποτυχημένο το ελληνικό μνημόνιο

15:21 - 17 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Ινστιτούτο Bruegel: αποτυχημένο το ελληνικό μνημόνιο
Το ελληνικό, είναι το πιο αποτυχημένο Μνημόνιο από αυτά που επιβλήθηκαν στην ΕΕ και μεταξύ των 10 χειρότερων από τα 159 προγράμματα που έχει επιβάλλει το ΔΝΤ από το 1993 ως το 2013, σύμφωνα με το έγκυρο Ινστιτούτο Bruegel, με επικεφαλής τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, τα λάθη έγκεινται κυρίως στις ασυνεπείς πολιτικές της Ευρωζώνης, στην αναποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος από ελληνικής πλευράς, στην καθυστερημένη αναδιάρθρωση του χρέους και στην υπερβολική λιτότητα που κάνει δύσκολη την επίτευξη των στόχων. 
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα πέντε βασικά λάθη στις προβλέψεις της συνταγής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα είναι ότι θα υπήρχε: 
 
  • Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012
  • Ανεργία 14,8 το 2012
  • Μη αναδιάρθρωση χρέους
  • Κορύφωση χρέους στο 149% του ΑΕΠ το 2013
  • Επάνοδος στις αγορές ομολόγων το 2013
 
Τρία χρόνια μετά από την εφαρμογή του Μνημονίου δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία από τις πέντε βασικές προβλέψεις, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο οι έρευνες του οποίου αποτελούν συχνά "οδηγό" χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο εκτροχιασμός όσον αφορά την ανάπτυξη είναι "εντυπωσιακός".
 
Η μελέτη αναφέρει ότι παρά τις αποκλίσεις το πρόγραμμα μπορεί ακόμη να επιτύχει τον τελικό του στόχο, δηλαδή να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να θέσει βάσεις για ανάκαμψη. Απαιτούνται ωστόσο μεγαλύτερα κονδύλια και πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί όπως αναφέρει, με το αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο.
 
 
Διαβάστε επίσης:

 

 
 
 
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.