ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λουξεμβούργο: Συμφωνία με τις ΗΠΑ για την άρση του τραπεζικού απορρήτου

23:05 - 21 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου συμφώνησε στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπηκόων και κατοίκων της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου σήμερα.

Τον Απρίλιο το Λουξεμβούργο είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να δώσει ένα τέλος στους ισχύοντες κανόνες που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο από το 2015 για τους υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ που διατηρούν αποταμιεύσεις στη χώρα.

 

banks622 220513

 

Το Λουξεμβούργο, το οποίο διαθέτει μια τραπεζική βιομηχανία που έχει μέγεθος 22 φορές μεγαλύτερο από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του και αποταμιεύσεις 10 φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ του, δέχεται σθεναρές πιέσεις να αλλάξει τους κανονισμούς για το τραπεζικό απόρρητο τους τελευταίους μήνες.Η απόφαση του Λουξεμβούργου ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην οποία αναμένεται να τεθεί το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων οι οποίοι αποταμιεύουν χρήματα σε άλλες χώρες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να περιορίσουν την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, σε μια περίοδο έντονων δημοσιονομικών προβλημάτων και εφαρμογής πολιτικών αυστηρής λιτότητας.

 

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου θεωρεί ότι οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύσουν και σε άλλα, ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Ελβετία, το Λίχτενστάιν, η Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο, προσθέτοντας ότι έχει εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εκ μέρους του.

 

"Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου επιθυμεί να δει τους ίδιους όρους να εφαρμόζονται σε όλα τα ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα και να δει την αυτόματη ανταλλαγή (τραπεζικών) πληροφοριών να γίνεται αποδεκτή ως διεθνές πρότυπο", σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.