ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τυφώνας Οκλαχόμα: Σταματάει η αναζήτηση επιζόντων- Στους 24 νεκρούς ο απολογισμός

09:47 - 22 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Τυφώνας Οκλαχόμα: Σταματάει η αναζήτηση επιζόντων- Στους 24 νεκρούς ο απολογισμός
Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια του Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι που επλήγη από τον φονικό τυφώνα πλησιάζουν στο τέλος τους. Ο επίσημος απολογισμός παραμένει στους 24 νεκρούς, εννέα από αυτούς παιδιά, ενώ οι αρχές δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί ή άλλοι επιζώντες.

Ο προηγούμενος απολογισμός των 51 νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι μέσα στον πανικό και την αγωνία της προσπάθειας ανεύρεσης επιζώντων από την τραγωδία, κάποια πτώματα μετρήθηκαν δύο φορές.

 

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν πάνω από 100 επιζώντες μέσα από τα συντρίμμια σπιτιών σχολείων και ενός νοσοκομείου που είχε καταρρεύσει, ενώ 237 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Μεγάλη είναι και η οικονομική ζημιά, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τρία δισ. δολάρια.

 

Ο τυφώνας που σάρωσε την πόλη είναι τύπου  EF5, η ισχυρότερη κατηγορία ανεμοστρόβιλου, που έχει μετρηθεί ποτέ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  των ΗΠΑ. Η ταχύτητα του τυφώνα ήταν τεράστια και υπολογίζεται στα 330 χιλιόμετρα την ώρα. Σε ορισμένα του σημεία, η ακτίνα του ανεμοστρόβιλου έφτανε τα δύο χιλιόμετρα. Ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε 27 χιλιόμετρα σε σχεδόν ευθεία γραμμή στο έδαφος μέσα σε 40 λεπτά.

 

oklahoma-tornado-1

 

Σύμφωνα με υπεύθυνους της πολιτείας της Οκλαχόμα, ο συγκεκριμένος τυφώνας ξεπερνά σε ισχύ τον τυφώνα στο Τζόπλιν του Μιζούρι, που σκότωσε 158 ανθρώπους. Εκείνος ο τυφώνας είχε προκαλέσει ζημιές της τάξης των 3 δισ. δολαρίων.

 

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει στραφεί στο δημοτικό σχολείο του Plaza Towers, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά παιδιά. Επίσης πολλά παιδιά του σχολείου τραυματίσθηκαν. Εντός του σχολείου εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές την ώρα που πλησίαζε ο ανεμοστρόβιλος, με τους δασκάλους μετά βίας να κρατούν την ψυχραιμία τους. Ένα ακόμα σχολείο βρέθηκε στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, το δημοτικού του Briarwood, αλλά ευτυχώς φαίνεται ότι εκεί κανένα παιδί δεν σκοτώθηκε.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως οι αρχές της Οκλαχόμα θα έχουν στη διάθεσή τους «όλα τα μέσα και τους πόρους» για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι θα προσφέρει οποιαδήποτε ομοσπονδιακή βοήθεια χρειαστεί για την Οκλαχόμα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους δασκάλους που προστάτευσαν τους μαθητές τους με κίνδυνο τη ζωή τους.

 

o-MOORE-OKLAHOMA-TORNADO-570

 

Γιώργος Σμυρνής

 

Διαβάστε επίσης:

 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.