ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξηγήσεις για τον θάνατο αμερικανών πολιτών από «δρόνους» θα δώσει ο Ομπάμα

09:55 - 23 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Εξηγήσεις για τον θάνατο αμερικανών πολιτών από «δρόνους» θα δώσει ο Ομπάμα
Την πολιτική του για καυτά θέματα, που εκθέτουν την αμερικανική πολιτική, όπως το θέμα της φυλακής του Γκουαντάναμο και το σκεπτικό πίσω από τα χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον θάνατο τεσσάρων Αμερικανών πολιτών από αυτά- πρόκειται να αναπτύξει ο Μπαράκ Ομπάμα σε πολυαναμενόμενη ομιλία του σήμερα, Πέμπτη.

Το ζήτημα του Γκουαντάναμο είναι μια ανοιχτή πληγή για τον Ομπάμα, ο οποίος είχε προαναγγείλει το 2008 πως θα το έκλεινε -κάτι που δεν κατάφερε. Ακόμα και σήμερα μέσα στην φυλακή του Γκουαντάναμο υπάρχουν 166 έγκλειστοι. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς πραγματοποιούν κάποιας μορφής απεργία πείνας, ενώ πάνω από 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υποχρεώθηκαν να τραφούν.

 

guant


Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έχει δεχθεί επικρίσεις από όλες τις πλευρές για τη μυστικότητα με την οποία περιβάλλεται η λήψη αποφάσεων για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν μειώσει κατά πολύ τις απώλειες και το κόστος των επιθέσεων για την αμερικανική πλευρά. Κατηγορούνται όμως για πολλές απώλειες εναντίον αθώων πολιτών. Η συζήτηση απέκτησε πιο έντονο χαρακτήρα καθώς αποδείχθηκε ότι από το 2011 τέσσερις αμερικανοί πολίτες έχουν εξοντωθεί από επιθέσεις δρόνων.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επισήμως παραδεχθεί ότι είχε ως στόχο να εξοντώσει τον αμερικανό πολίτη  Anwar al-Awlaki, ο οποίος εμπλεκόταν σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Ωστόσο, ο 16χρονος γιος του Anwar al-Awlaki και άλλοι δύο αμερικανοί πολίτες, που επίσης εξοντώθηκαν από τις επιθέσεις, δεν είχαν στοχοποιηθεί συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, όπως παραδέχεται σε έγγραφό του και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Αμερικής.

Προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στην χρήση των δρόνων, Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον πρόκειται να μεταφέρει στο Πεντάγωνο την αρμοδιότητα για ορισμένες πλευρές του προγράμματος που έχει τώρα η CIA. Κάτι τέτοιο θα θέσει τους δρόνους υπό μεγαλύτερο έλεγχο του Κογκρέσου.

 

Τέλος, στην ομιλία του ο Ομπάμα θα επιχειρήσεις να δείξει τη δέσμευση του στην υπεράσπιση των αστικών δικαιωμάτων. Έτσι θα προσπαθήσει να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του για την υπόθεση μεροληπτικών φορολογικών ελέγχων εναντίον μελών του Tea Party (της πιο ακραίας πλευράς της Δεξιάς στις ΗΠΑ), που έχει δημιουργήσει αρκετό θόρυβο στην πολιτική ζωή της χώρας.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.