ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ για τη Συρία

18:33 - 24 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Συνεχίζονται οι επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ για τη Συρία
Οι εξελίξεις στη Συρία συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Βλαντιμίρ Πούτίν να έχει εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζον Κέρι.

Η κατάσταση στη Συρία συζητήθηκε ενόψει της διεθνούς διάσκεψης, ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο.

Ο Τζ.Κέρι και ο Σ.Λαβρόφ συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 7 Μαΐου στη Μόσχα και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να πιέσουν τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συζητήσουν ώστε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πλέον περισσότερο από 2 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 80.000 ανθρώπους, κατά τις (μάλλον) συντηρητικές εκτιμήσεις.

Οι δυο υπουργοί θα έχουν και πάλι συνομιλίες για τη Συρία τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται και θα συζητήσουν εκ νέου το συριακό ώστε να αποφασίσουν αν θα παραταθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στους αντάρτες ή αν θα τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο.

Η Γαλλία, η οποία τάσσεται υπέρ της άρσης, και η Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, ελπίζουν σε «όσο το δυνατόν πιο συναινετική λύση» για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Λοράν Φαμπιούς και Γκίντο Βεστερβέλε.

«Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε μια κοινή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή το χειρότερο πράγμα θα ήταν ένα σημάδι διαφωνίας στην Ευρώπη σχετικά με τη Συρία, θα ήταν ένα σημάδι που θα άρεσε σίγουρα πολύ στον Μπασάρ αλ Ασαντ», παρατήρησε σχετικά ο γερμανός υπουργός.

Στα τέλη Απριλίου το Βερολίνο είχε δηλώσει έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο, «αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτά τα όπλα να πέσουν σε λάθος χέρια», δηλαδή στις ομάδες των τζιχαντιστών που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι χώρες που ασκούν πιέσεις για την άρση του εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων προκειμένου να μπορέσουν να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες, οι οποίοι ως τώρα δέχονται «μη φονική» βοήθεια, όπως ο τηλεπικοινωνικαό εξοπλισμός.

LavrovSupportSyria 07022012

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:39 - 24 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.