ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει αίτημα για χαλάρωση στο πρόγραμμα της Πορτογαλίας

19:36 - 27 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως η Πορτογαλία ναι μεν είναι δυνατόν να επωφεληθεί από μία παράταση για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεών της, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει διατυπωθεί ακόμη αίτημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στο εσωτερικό του Γιούρογκρουπ για το πώς η Πορτογαλία διαχειρίζεται τις προκλήσεις, την ώρα που η οικονομία καταγράφει χειρότερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες», επισήμανε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Βίτορ Γκάσπαρ.

«Εάν στη βάση των προσπαθειών αυτών, της συμμόρφωσης και της επίτευξης των στόχων διαρθρωτικής προσαρμογής, απαιτηθεί περισσότερος χρόνος εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να εξετάσουμε το να της παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτήν τη θέση.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου είχε υπαινιχθεί πως η χώρα του ενδέχεται να αναζητήσει τη δυνατότητα να της χορηγηθεί επιπλέον παράταση για το 2014, για το οποίο ο στόχος ήταν να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας από 5,5% του ΑΕΠ φέτος στο 4%.

«Η Πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλήρως ότι μπορεί να προσφύγουμε στο μέλλον σε περισσότερη ευελιξία ως προς την εκπλήρωση των στόχων μας, αλλά μόνον όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις».

Ο ίδιος επίσης ζήτησε να υπάρξει μία τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, ως ένα επιπλέον κεφαλαιώδες βήμα για την ενίσχυση της προσπάθειας της Πορτογαλίας να εξέλθει από τη δύσβατη οικονομική κατάσταση, μέσα από τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών των πληττόμενων επιχειρήσεών της.

Απαντώντας, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «επιθυμία μας είναι να προωθήσουμε την τραπεζική ένωση το ταχύτερο δυνατόν».

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.