ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ανανεώνει το εμπάργκο όπλων η Ε.Ε. στην Συρία- Ανοίγει ο δρόμος για εξοπλισμό των ανταρτών

10:33 - 28 Μαϊ 2013 | Ειδήσεις
Δεν ανανεώνει το εμπάργκο όπλων η Ε.Ε. στην Συρία- Ανοίγει ο δρόμος για εξοπλισμό των ανταρτών
Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν μόνο τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, αλλά όχι την απαγόρευση για παράδοση οπλισμού και στρατιωτικού υλικού.

Η ΕΕ δεν τήρησε κοινή γραμμή επί του θέματος των εξοπλισμών, αφήνοντας σε κάθε ξεχωριστή κυβέρνηση το περιθώριο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς –αυτό δηλαδή που επιθυμούσαν Βρετανία και Γαλλία.

Μέσα σε 12ωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλες οι υπουργοί εξωτερικών των μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία ως προς το εμπάργκο όπλων. Στη μαραθώνια συνεδρίαση τα δύο στρατόπεδα έμειναν αμετακίνητα -Βρετανία και Γαλλία πίεζαν εδώ και μήνες για χαλάρωση των κυρώσεων. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία (λόγω της συμμετοχής της στην ειρηνευτική δύναμη στο Γκολάν), η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ολλανδία επέμεναν πως η ΕΕ πρέπει να μείνει «δύναμη ειρήνης».

Τελικά, οι «27» απέφυγαν το πλήρεςmccain syria582 ναυάγιο σώζοντας τουλάχιστον το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων (το οποίο το Λονδίνο ήταν έτοιμο να μπλοκάρει). Μετά το τέλος της συνεδρίασης η Αγγλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τελική απόφαση, ενώ η Αυστρία δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα του εμπάργκο των όπλων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα επηρεάσει την έκβαση των μαχών στον εμφύλιο της Συρίας στο εγγύς μέλλον. Μια ευρωπαϊκή απόφαση που θα επιτρέπει στην Αγγλία, την Γαλλία και άλλες χώρες να προμηθεύουν με ελεγχόμενο τρόπο όπλα στους αντάρτες θα γίνει πράξη τον Αύγουστο το νωρίτερο. Επίσης, εκτιμάται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Συνάντηση του Μακέιν με την αντιπολίτευση στην Συρία

Το θέμα της προμήθειας όπλων, αυτήν την φορά από τις ΗΠΑ, συζητήθηκε και ανάμεσα στον Γερουσιαστή Μακέιν και σε μέλη της Συριακής αντιπολίτευσης.
Από την αμερικανική πλευρά, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν, ο οποίος εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξοπλίσουν τους αντάρτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, συναντήθηκε με τους αντικαθεστωτικούς στην Συρία την Δευτέρα. Ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ γίνεται έτσι ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός πολιτικός που επισκέπτεται την χώρα της Συρίας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μακέιν πέρασε στην Συρία δια μέσου της Τουρκίας και έμεινε στην χώρα αρκετές ώρες. Συναντήθηκε με τον στρατηγός Σαλέμ Ίντρις, στρατιωτικό ηγέτη του Ελεύθερου Συριακού στρατού. Συνομίλησε για περίπου μία ώρα με ηγέτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Κατά την συνάντηση, οι ηγέτες των Σύρων επαναστατών ζήτησαν από τις ΗΠΑ να τους δώσουν όπλα για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ, αλλά και να δημιουργηθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροπλάνα των καθεστωτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο γερουσιαστής Μακέιν είναι η κύρια φωνή στην αμερικανική πολιτική σκηνή που ζητάει μεγαλύτερη παρέμβαση των Αμερικανών στον εμφύλιο της Συρίας. Έχει ζητήσει να κατοχυρωθούν ασφαλείς ζώνες για τους επαναστάτες της Συρίας και η απαγόρευση πτήσεων στα αεροπλάνα του καθεστώτος, ενώ απαιτεί να δοθούν όπλα στους αντάρτες.

Γιώργος Σμυρνής

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.