ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαπλώνεται η κρίση στην Τουρκία

00:02 - 04 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Εξαπλώνεται η κρίση στην Τουρκία
Μέσα στο κλίμα της κρίσης έρχεται να προστεθεί και ένοπλο επεισόδιο μεταξύ κούρδων ανταρτών και τούρκων στρατιωτών.

Νέα σοβαρά επεισόδια γίνονται στην Άγκυρα, ενώ πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα υπέκυψε στα τραύματά του ένας διαδηλωτής, ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε τον λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις, για τις οποίες υποστήριξε πως οργανώνονται από "εξτρεμιστικά στοιχεία".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αντάλλαξαν πυρά με Τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

Το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται μετά την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Επεισόδια έξω από το γραφείο του Ερντογάν στην Πόλη

Από το απόγευμα άρχισε να συγκεντρώνεται και πάλι το πλήθος στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η εστία των διαδηλώσεων, αλλά και των συγκρούσεων, φαίνεται ότι μετακινείται και πάλι κάπως βορειότερα, στο Μπεσίκτας, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Ερντογάν, γύρω από το οποίο υπάρχει ισχυρός αστυνομικός κλοιός.

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία επιχείρησε και πάλι να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία αργά τη Δευτέρα.

Στο Μπεσίκτας, όπου το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν σφοδρά επεισόδια, τζαμιά, καταστήματα και κτίρια ενός πανεπιστημίου έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.

Αστυνομική επέμβαση κατά μαθητών

Επεισόδια καταγράφηκαν όμως και στην Άγκυρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά μαθητών Λυκείων που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρικό σημείο, διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε και επίσημα ο πρώτος θάνατος διαδηλωτή. Ήταν ένας άνδρας που παρασύρθηκε την Κυριακή από ταξί που έπεσε στο πλήθος. Ανεπίσημα οι θάνατοι είναι δύο κατά τη Διεθνή Αμνηστία, ή τέσσερις κατά τους διαδηλωτές. Σχεδόν 2.000 είναι πλέον οι τραυματίες, με τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο να δείχνουν πολλούς με σοβαρότατα τραύματα.

48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Εν τω μεταξύ, η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK) κατεβαίνει την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, σε προειδοποιητική απεργία διαμαρτυρόμενη για την καταστολή επί των διαδηλωτών. Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:43 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.