ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Οι κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι παραλύουν τους τομείς διανομής και λιανεμπορίου

18:10 - 05 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Ο τομέας της διανομής και του λιανικού εμπορίου στη Γερμανία επλήγη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας από μία σειρά απεργιών, εξαιτίας των διαμαρτυριών που έχουν ξεσπάσει για τους μισθούς σε έναν κλάδο ο οποίος απασχολεί μεγάλο αριθμό κακοπληρωμένου προσωπικού.

Σήμερα, περίπου 500 υπάλληλοι της Real, θυγατρικής εταιρείας του γίγαντα στον τομέα της διανομής Metro, οργάνωσαν διαδήλωση στην Φρανκφούρτη, όπου γινόταν συνάντηση των αντιπροσώπων των διοικητικών συμβουλίων της επιχείρησης, ανακοίνωσε το σωματείο των εργαζομένων στις υπηρεσίες VerDi σε ανακοίνωσή του.

Η Real έχει εισέλθει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, θέλοντας να περικόψει δραστικά τα έξοδά της. Εν τούτοις, οι εργαζόμενοι στα καταστήματά της δεν μπορούν να αποδεχθούν ακόμη μειωμένες απολαβές και την κατάργηση των επιδομάτων για τη νυκτερινή εργασία», σχολίασε ο Βόλφγκανγκ Τούρνερ, γγ του VerDi στο κρατίδιο της Έσσης.

verdi460

Χθες και προχθές, ήταν η σειρά των πολυκαταστημάτων Karstadt να αντιμετωπίσουν κινητοποιήσεις, ιδίως στο Αμβούργο. Η επιχείρηση που σώθηκε στο παρά πέντε από την χρεοκοπία προ διετίας, αλλά εξακολουθεί ν' αντιμετωπίζει αξεπέραστες δυσκολίες, έχει εξαιρεθεί από τις διατάξεις περί συλλογικών συμβάσεων στον τομέα της διανομής.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι 20.000 υπάλληλοί της, που ήδη έχουν συνεισφέρει με μεγάλες θυσίες για την ανάκαμψη της επιχείρησης χάρις σε έναν επενδυτή το 2010, δεν συμπεριλαμβάνονται στις συμφωνίες για την αύξηση μισθών.

streik verdi800

Ο γερμανικός τομέας λιανικής πώλησης απασχολεί περίπου 3,2 εκατ. εργαζομένους, το ένα τρίτο των οποίων εργάζεται με αμοιβές κάτω των 10 ευρώ την ώρα και μάλιστα ο ένας στους πέντε υπαλλήλους με κάτω από 8,5 ευρώ την ώρα—όπως προκύπτει από την κυβερνητική απάντηση σε σχετική επερώτηση της αντιπολίτευσης—και η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το περιοδικό Spiegel.

Η εργασία στον τομέα αυτόν χαρακτηρίζεται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή από μερική απασχόληση με ανώτερη μηνιαία αποζημίωση 450 ευρώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.