ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες συμπλοκές στην Τουρκία

21:57 - 05 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Νέες συμπλοκές στην Τουρκία
Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις στις δύο τουρκικές μητροπόλεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος.

Χιλιάδες συνδικαλιστές έχουν κατακλύσει την πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της Άγκυρας, όπου διαδηλώνουν με αίτημα την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα, ενώ το αέριο εισχώρησε στα γειτονικά εστιατόρια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας μάγειρας που αισθανόταν δυσφορία έκανε εμετό μπροστά από το κατάστημά του. Χιλιάδες Τούρκοι έχουν κατακλύσει τους δρόμους της χώρας για έκτη ημέρα σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, μετά την καταστολή από την αστυνομία των υπέρμαχων του περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο ξερίζωμα των δέντρων σε ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απειλείται από κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασης.

turkey640ii

Ο «μαύρος» κατάλογος

Εν τω μεταξύ, στους τρεις φτάνει ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τα βίαια επεισόδια που διαδραματίζονται στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο «μαύρος» κατάλογος παρουσιάζει τα εξής:

4.177 τραυματίες
43 σοβαρά τραυματίες
2 σε κρίσιμη κατάσταση
15 σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι
10 άτομα που έχουν χάσει μερικώς ή και πλήρως την όραση τους.

Ο Ορχάν Παμούκ καταδικάζει την "κατασταλτική" στάση της τουρκικής κυβέρνησης

Ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, καταδικάζει την "κατασταλτική" στάση της τουρκικής κυβέρνησης και αποτίει φόρο τιμής στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης σε κείμενό του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Χουριέτ.

Υπενθυμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία εδώ και έξι ημέρες ξεκίνησαν από μια κινητοποίηση κατά της κοπής των δέντρων ενός πάρκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο απειλείται από ένα κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασης, ο Παμούκ καταδίκασε την στάση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Η πρόβλεψη να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές που αφορούν μια πλατεία και το πάρκο της, τα οποία κουβαλούν τις αναμνήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Κωνσταντινουπολιτών και η απόπειρα να κοπούν βιαστικά αυτά τα δέντρα είναι ένα μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν", γράφει ο συγγραφέας στο κείμενο αυτό, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Χουριέτ.

"Αυτή η χωρίς ευαισθησία πολιτική έχει αναμφιβόλως να κάνει με την ολοένα και πιο αυταρχική και κατασταλτική στάση της κυβέρνησης", συνεχίζει ο Ορχάν Παμούκ.

Ο συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων για την Κωνσταντινούπολη αποτίει φόρο τιμής στον αγώνα που δίνουν οι Κωνσταντινουπολίτες διαδηλωτές: "το να βλέπω ότι δεν θα απαρνηθούν εύκολα τις αναμνήσεις τους μου δίνει εμπιστοσύνη και ελπίδα για το μέλλον".

Ο 60χρονος Παμούκ είναι ένας από τους λίγους Τούρκους διανοούμενους που έχουν αναγνωρίσει δημοσίως, το 2005, την γενοκτονία των Αρμενίων. Έχει αρκετές φορές διωχθεί από την δικαιοσύνη της χώρας του. Επίσης έχει επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Άγκυρα την κουρδική μειονότητα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.