ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διχασμένη η Τουρκία - Αμετακίνητος ο Ερντογάν

01:19 - 07 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Διχασμένη η Τουρκία - Αμετακίνητος ο Ερντογάν
Εμφυλιακό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία ενώ αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Με σαφή πρόθεση να δώσουν τη δική τους απάντηση, χιλιάδες οπαδοί του Ερντογάν μετέβησαν τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο προκειμένου να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Σε πρώτο χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να επιβεβαιώνει τα αρνητικά σενάρια των διεθνών ΜΜΕ που προέβλεπαν ότι ο τούρκος πρωθυπουργός με την άφιξή του θα επιδεινώσει την ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εδώ και μία περίπου εβδομάδα στη χώρα.

 

'Ετσι με το που επέστρεψε έδειξε ότι παραμένει αμετακίνητος στις απόψεις του, ενώ το κόμμα του (AKP) φρόντισε να κάνει επίδειξη δύναμης στο αεροδρόμιο της Κων/πόλη. Μάλιστα συνέχεια ακολούθησε αυτοκινητοπομπή των υποστηρικτών του στους δρόμους της πόλης, με σημαίες και κορναρίσματα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.

Η ώρα άφιξης του Ερντογάν κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελικώς έφτασε στην Κων/πόλη στις 2.30 το πρωί της Παρασκευής.

Μπροστά σε περίπου 10.000 υποστηρικτές του, έκανε έκκληση για άμεσο τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λέγοντας ότι έχουν χάσει τη δημοκρατική τους φύση και έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποστασιοποιηθούν από τις άναρχες διαδηλώσεις και τόνισε ότι διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών.

Δήλωσε ότι οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιχειρήσεις και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να αποστασιοποιηθούν από τέτοιου είδους βίαιες πράξεις.

Όταν ομάδα διαδηλωτών φώναξε "πάμε στην Ταξίμ να τους διαλύσουμε", ο Ερντογάν κάλεσε τους οπαδούς του να επιστρέψουν στα σπίτια τους ειρηνικά.

"Σταθήκαμε ισχυροί, αλλά ουδέποτε δεν μας χαρακτήριζε το πείσμα. Είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αδέλφια", τους είπε.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών παρέμενε συγκεντρωμένος στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα προτρέποντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, άλλοι διαμαρτύρονταν με αντικυβερνητικά συνθήματα και έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν σε τουλάχιστον μία περιοχή της Κων/πόλης.

Όπως σημειώνει το Reuters, αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά της ανοικοδόμησης του πάρκου στην πλατεία Ταξίμ, εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή επίδειξη της δημόσιας οργής κατά του "αυταρχισμού" του Ερντογάν και του κόμματός του.


"Όλα εξαρτώνται από τον Ερντογάν και τις δηλώσεις που θα κάνει. Θα αποφασίσει τη μοίρα αυτής της εκστρατείας, είτε κατευνάσουν τα πνεύματα είτε συμβεί ακριβώς το αντίθετο", είπε ο Μεχμέτ Πολάτ, 42 ετών, καπετάνιος σε πλοία, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει εργαστεί επειδή παρευρισκόταν στις διαδηλώσεις.

"Αυτοί οι άνθρωποι έχουν λόγο που συγκεντρώνονται εδώ επί τόσες ημέρες και θα πρέπει (ο Ερντογάν) να καταλάβει γιατί γίνεται αυτό", πρόσθεσε.

 

Στον πάγο το ν/σ για το πάρκο

 

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές σημείωσαν μία ακόμη ουσιαστική νίκη αφού λόγω των αντιδράσεων για την σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» δια της υλοτόμησης στο αστικό πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική Βουλή «πάγωσε» την συζήτηση και ψηφοφορία επί ενός άκρως αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει την δόμηση μέσα σε Εθνικά Πάρκα της Τουρκίας καθώς και σε προστατευόμενες παραθαλλάσιες περιοχές. 

 

Έκτακτη συζήτηση για την Τουρκία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Έκτακτη συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη , στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις κινήσεις του Ερντογάν και το χειρισμό της κατάστασης από την τουρκική κυβέρνηση.

Όπως αποφασίστηκε, την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η ολομέλεια της επιτροπής με συμμετοχή και της επιτρόπου Κάθριν Άστον.

Ερντογάν: Οι διαδηλωτές προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης

 

Για «κατάχρηση των αιτημάτων των πολιτών που έχουν οικολογικές ευαισθησίες» έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας νωρίτερα στην Τυνησία σχετικά με τις διαδηλώσεις και είπε ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές «προσπαθούν να εμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης».

 

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε έμμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία γνωστοποιήθηκαν χτες στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, λέγοντας «δεν μπορεί να διοικηθεί το κράτος με μια λογική παίρνω κάτι και δίνω κάτι».

 

Δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας

 

Ερωτηθείς σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε χθες ο Αρίντς για την αστυνομική βία της πρώτης μέρας των διαδηλώσεων ο Ερντογάν είπε «εάν το θέμα αφορά την υπερβολική χρήση δακρυγόνων, έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας. Αλλά δεν υπάρχει στον κόσμο καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυγμένων χωρών όπου δεν γίνεται χρήση δακρυγόνων». Ο Ερντογάν είπε «δεν μπορείτε να διαδηλώνετε όπου θέλετε» και τόνισε: «Είμαστε εναντίον της επιβολής της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και την επιβολή

της μειοψηφίας επί της πλειοψηφίας».

 

turk1 680

Η ανάπλαση θα γίνει κανονικά

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

taksim857 070613

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:44 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.