ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετάει το γάντι στο ΔΝΤ το Βερολίνο: Λέει όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους - απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων

11:53 - 10 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Πετάει το γάντι στο ΔΝΤ το Βερολίνο: Λέει όχι σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους - απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων
Σκληρό πόκερ μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την τύχη της Ελλάδας με αφορμή την απαίτηση του Ταμείου για ένα νέο "κούρεμα" ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών δανειστών καθώς η Γερμανία θέτει ξακάθαρα θέμα διακοπής των δανείων προς τη χώρα μας αν υποστεί απώλειες το γερμανικό δημόσιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, ανέφερε: "Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει τη χορήγηση δανείων μόνο αν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι οι πόροι θα επιστραφούν". "Αυτό δεν θα ισχύει στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους που αφορά τον δημόσιο τομέα", πρόσθεσε.


Πρόκειται για τη γερμανική απάντηση στο ΔΝΤ, το οποίο στην πρόσφατη έκθεσή του είχε αφήσει αιχμές για συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν αναδιαρθρωνόταν και μέρος του χρέους προς τους θεσμικούς επενδυτές, δηλαδή τα κράτη - μέλη.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία συμφωνεί με το ΔΝΤ στο ότι η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να βγει στις αγορές το 2014, ωστόσο το Βερολίνο ελπίζει πως με μείωση στα επιτόκια δανεισμού και παράταση στις ωριμάνσεις θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης.

 

 

"Διαρροή" non papper

 

Την ίδια ημέρα είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του Reuters, εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας με τίτλο "αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του ευρώ" και θέμα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το οποίο απορρίπτει την μόνιμη χρηματοδότηση μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών.

 

Σύμφωνα με το Reuters, από το γερμανικό υπουργείο αποκλείεται η αμοιβαιοποίηση - ή η κοινοτικοποίηση - των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων, ενώ ενθαρρύνεται το άνοιγμα και η ελαστικοποίηση των αγορών.


Επιπλέον, στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για την διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 10 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.