ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Financial Times: Το πρόγραμμα "διάσωσης" οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή

14:32 - 10 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Το πρόγραμμα "διάσωσης" οδηγεί τη χώρα στη δραχμή, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times, με τίτλο "Ζήτω το ξέσπασμα ειλικρίνειας για την Ελλάδα", που υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις για το χρέος είναι "ουτοπικές" και χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής.

Μέσα σε 50 σελίδες το ΔΝΤ καταδεικνύει τί πήγε στραβά στην περίπτωση της Ελλάδας και καταγγέλλει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το άρθρο, που τονίζει ότι το θεμελιώδες λάθος ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την ανάπτυξη.

Αυτό το λάθος όμως ήταν κρίσιμο γιατί λειτούργησε ως "χιονοστιβάδα" καθώς οδήγησε και σε άλλες λανθασμένες εκτιμήσεις για το έλλειμμα, τις πιέσεις στις τράπεζες, την αποτελεσματικότητα στις μεταρρυθμίσεις και τη βιωσιμότητα χρέους.
 
Δεν πρόκειται για "κακή τύχη" στην εκτέλεση της πολιτικής που επελέγη αλλά για επιλογές που έγιναν παρά το γεγονός πως η αποτυχία όχι μόνο ήταν ορατή αλλά την είχαν προβλέψει αρκετοί επικριτές του προγράμματος.

Οι επιπτώσεις των λαθών είναι σοβαρές αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης στις τωρινές συνθήκες, αναφέρει το δημοσίευμα.


Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους που είχε εκπονηθεί το 2012 είναι "εκτός τόπου και χρόνου", με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερο "κούρεμα", ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 124% του ΑΕΠ το 2020 και 110% του ΑΕΠ το 2022.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση η Ελλάδα θα παραμείνει εγκλωβισμένη στην δίνη της ύφεσης, μέχρι είτε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει επισήμως είτε να αλλάξει η πολιτική της διαχείρισης της κρίσης.

Η αλλαγή πολιτικής πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση της επανεκτίμησης της βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με το άρθρο που υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο στόχος για τη μείωσή του, τον οποίο το δημοσίευμα χαρακτηρίζει "ουτοπικό" υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 10 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.