ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουλτς: "Ακατανόητη" η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ΕΡΤ

12:27 - 13 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Σουλτς: "Ακατανόητη" η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την ΕΡΤ
Νομικά κωλύματα στην απόφαση της ΕΡΤ για την ΕΡΤ βλέπουν αξιωματούχοι στην ΕΕ, ενώ δυσαρέσκεια προκαλεί και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Θέση για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης πήρε και o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Με μία ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε τις εξελίξεις στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας "ακατανόητη" την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση.

"Είναι ακατανόητο μία δημοκρατική χώρα να κλείνει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό", έγραψε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Μάλιστα, ο κ. Σουλτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, επεσήμανε πως σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δάκτυλος, ενώ προχώρησε μάλιστα σε έμμεση σύγκριση Ελλάδας και Πορτογαλίας.

«Θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σπάνια κρύβεται πίσω από την τρόικα. Παραδέχεται ανοιχτά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι και δικά της μέτρα. Την ίδια ώρα υπάρχουν κυβερνήσεις που κλείνουν με δική τους απόφαση τη δημόσια τηλεόραση της χώρας και λένε ότι ευθύνονται οι Βρυξέλλες» δήλωσε αφήνοντας αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση.

«Όποιος συμπεριφέρεται έτσι, χάνει τον σεβασμό των άλλων. Όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του, κερδίζει σεβασμό» κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιφυλάξεις για το "λουκέτο" στην ΕΡΤ

Σοβαρές επιφυλάξεις για την νομική διαχείριση της υπόθεσης της ΕΡΤ διατυπώνουν στελέχη από τα κοινοτικά όργανα με μεγάλη νομική εμπειρία και θεωρούν πως οι αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες με το Κοινοτικό Δίκαιο και ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα τόσο με τις ομαδικές απολύσεις, όσο και με τη μεταβίβαση της επιχείρησης εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» τα εν λόγω στελέχη θεωρούν πως οι χειρισμοί που έχουν ακολουθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξουν το δρόμο της επαναπρόσληψης εκατοντάδων εργαζομένων από τους απολυθέντες της ΕΡΤ, ενώ θα οδηγήσουν και σε πλήθος αγωγών κατά της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόραση ΑΕ.

Τα στελέχη του Ευρωσυστήματος τονίζουν πως ενδεχόμενη ερμηνεία της ελληνικής Κυβέρνησης ότι κατάργηση του φορέα και των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων του συνεπάγεται πως παύει να ισχύει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων αποτελεί ενδεχομένως καταστρατήγηση των Κοινοτικών Οδηγιών 75/129 και 92/56.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν για το θέμα, αλλά και νομικοί κύκλοι στους οποίους ανέφεραν πως ο Έλληνας νομοθέτης εξαιρεί από το σύνολο της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων αυτές που γίνονται λόγω άμεσου κλεισίματος της επιχείρησης, ανεξαρτήτως της ύπαρξης δικαστικής απόφασης.

Πρόβλημα με τις κοινοτικές οδηγίες;

Προβληματισμό εκφράζουν τα Κοινοτικά στελέχη και για τη σύγκρουση της απόφασης του Ελληνικού Δημοσίου για κλείσιμο της ΕΡΤ με την Κοινοτική Οδηγία 98/50 (έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002). Σκοπός της Οδηγίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Η Οδηγία αυτή που εφαρμόζεται και σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ασκούν κερδοσκοπικές ή μη οικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η μεταβίβαση της επιχείρησης δεν συνιστά αυτή καθ΄αυτή λόγο απόλυσης εργαζομένων.

Καθώς το υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος φορέας θα δώσει στη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση ΑΕ, τις ραδιοσυχνότητες και τον εξοπλισμό της ΕΡΤ και εν συνεχεία θα προσλάβει μέρος των απολυθέντων τότε, βάσει των εκτιμήσεων των Κοινοτικών στελεχών, τίθεται αυτομάτως ζήτημα καταστρατήγησης της Οδηγίας 98/50 και ενδεχομένως να εγερθούν αξιώσεις με την επίκληση του Π.Δ. 178/2002.

ert596 130613

Οι αποζημιώσεις

Δυσφορία εκφράζεται εκ μέρους της ΕΕ και στο ζήτημα των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων της ΕΡΤ. Καθώς η μη προειδοποιημένες απολύσεις συνεπάγονται την λήψη της μεγαλύτερης προβλεπόμενης αποζημιώσεις από τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Σύμφωνα με νομικούς και βάσει της νομολογίας του ΣτΕ η αποχώρηση των 2.000 επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων δεν θα κόστιζε ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, ενώ η αποζημίωση απόλυσης των απολυθέντων της καταργηθείσας ΕΡΤ θα απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν να θέσει ως όρο στους εργαζομένους που θα προσληφθούν στην Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση ΑΕ και προέρχονται από την ΕΡΤ την επιστροφή της αποζημίωσης που θα λάβουν από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Ωστόσο τελικά υπάρχει υπαναχώρηση από αυτές τις θέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων το θέμα αυτό θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς θα μπορούσε να εγείρει θέμα νομικής σχέσης μεταξύ μεταβιβάζοντα (ΕΡΤ) και διαδόχου (ΝΕΡΙΤ).

Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 13 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.