ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Θα εξοπλίσει τους αντάρτες- Πιστεύει ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα!

14:01 - 14 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν κάνει «μικρής κλίμακας χρήση» χημικών όπλων στον εμφύλιο, όπως τονίζει ο Λευκός Οίκος. Ως εκ τούτου, η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να προσφέρει «απροσδιόριστη» στρατιωτική υποστήριξη στην αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι 100-150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την χρήση των χημικών. Αν και όπως τονίζεται από τον Λευκό Οίκο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 90 χιλιάδων νεκρών του εμφυλίου, η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και υπερβαίνει κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τη χρήση -μεταξύ άλλων- και του φονικού αερίου σαρίν. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι οι επαναστάτες έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων.
Ως αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων, η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ αλλάζει και αποφασίζει να δώσει επιπλέον βοήθεια τους αντάρτες- και στρατιωτική.
Θυμίζουμε ότι προς την κατεύθυνση της πιο σκληρής εμπλοκής των ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο πίεζαν οι ρεπουμπλικάνοι και ιδίως ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν. Συνάμα, ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως η Γαλλία και η Αγγλία, είναι διατεθειμένες να εμπλακούν πιο ενεργά προς το πλευρό των Σύρων ανταρτών.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.