ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νύχτα βίας στην Κωνσταντινούπολη - «Τρομοκράτης όποιος μένει στην Ταξίμ» λέει ο Μπαγίς

16:34 - 16 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Νύχτα βίας στην Κωνσταντινούπολη - «Τρομοκράτης όποιος μένει στην Ταξίμ» λέει ο Μπαγίς
Δεκάδες συλλήψεις, τραυματισμοί και καταστροφές πραγματοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.
Σκληρή προειδοποίηση απηύθυνε προς τους διαδηλωτές ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Egemen Bagis, χαρακτηρίζοντας όποιον από εδώ και πέρα βρεθεί στην πλατεία «τρομοκράτη». "Θα ήθελα να πως σε όλους τους πολίτες, ιδίως όσους υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες σήμερα. Γυρίστε στα σπίτια σας. Κάθε άτομο που θα βρίσκεται εκεί, θα πρέπει να αξιολογείται πλέον ως μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε.

 

Στα γεγονότα του Σαββάτου, εκτεταμένα επεισόδια έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Ταξίμ με την αστυνομία να πραγματοποιεί επέμβαση ευρείας κλίμακας και με τη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, να προσπαθεί να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την περιοχή και από το πάρκο Γκεζί. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πάρκο ρίχνοντας τις σκηνές των πολιτών χρησιμοποιώντας πρωτοφανή βία, ενώ δεν δίστασαν να εισέλθουν σε κεντρικά πολυτελή ξενοδοχεία προκειμένου να συλλάβουν διαδηλωτές. 

Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πνίγοντας τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός, πολίτες έτρεχαν σε κατάσταση πανικού μακριά από το μπαράζ δακρυγόνων και τις αντλίες νερού. Διαδηλωτές κατήγγειλαν πως δεν επετράπη στα ασθενοφόρα η πρόσβαση, αλλά ούτε και στους δημοσιογράφους για την κάλυψη των γεγονότων. Πολλοί είναι οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους κατά πληροφορίες που φθάνουν μέσω κοινωνικών δικτύων και γιατροί. Καταγγελίες αναφέρουν, επίσης, πως το νερό στις αντλίες περιείχε και χημικές ουσίες.

Κόσμος αναζήτησε καταφύγιο στο ξενοδοχείο Divan της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής που «χτύπησαν» με δακρυγόνα. Διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο ανάμεσα στα δακρυγόνα. Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι αστυνομικοί εισέβαλαν και στο ξενοδοχείο Hilton, όπου επιχείρησαν να συλλάβουν διαδηλωτές. 

taksim160613

Σύμφωνα με το euronews, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μια από τις χειρότερες νύχτες ταραχών τις τελευταίες 18 ημέρες, που οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους. Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε υπό τη μορφή τελεσιγράφου την αποχώρηση του κόσμου από το πάρκο έως την Κυριακή. Πριν όμως από το τελεσίγραφο Ερντογάν, οι διαδηλωτές είχαν ήδη αποφασίσει να παραμείνουν στο πάρκο Γκεζί.

Επιπλέον, χιλιάδες κόσμου βγήκε και στους δρόμους της Άγκυρας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Συγκεντρώσεις και στη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

taksim3 160613

Δρακοντεια μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη

Εν τω μεατξύ, τα μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη είναι δρακόντεια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ έχει προγραμματιστεί και διαδήλωση των οπαδών του.

Με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα αποφάσισαν να αντιδράσουν τα εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας στη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 16 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.