ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαδηλώσεων συνέχεια στη Βραζιλία

09:22 - 19 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Διαδηλώσεων συνέχεια στη Βραζιλία
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντιούλμα Ρούσεφ χαιρέτισε τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα ως «σημάδι της ενέργειας της δημοκρατίας», ενώ ορισμένοι δήμοι ήδη μείωσαν την τιμή στα εισιτήρια των λεωφορείων -το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών είχε γίνει η αφορμή για τις μεγαλύτερες πορείες στη Βραζιλία την τελευταία 20ετία.

 Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν ωστόσο και τη νύχτα προς Τετάρτη σε μεγάλες πόλεις που ακόμη δεν έχουν ακυρώσει την αύξηση στα κόμιστρα, χωρίς να λείπουν επεισόδια.

Η Ρούσεφ, με αριστερές περγαμηνές και ενώπιον της κρίσης της στην κάλπη τον επόμενο χρόνο, έχει αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά των συγκεντρώσεων -τις οποίες είχε πυροδοτήσει μία σχετικά μικρή αύξηση στα εισιτήρια των λεωφορείων, και τροφοδότησε η αγανάκτηση για τα φορολογικά βάρη, την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τη διαφθορά αλλά και το κόστος των επικείμενων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (Confederations Cup και Μουντιάλ).

«Η Βραζιλία ξύπνησε πιο δυνατή σήμερα» είπε η Ρούσεφ μετά τις συγκεντρώσεις της νύχτας προς Τρίτη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. «Το μέγεθος των διαδηλώσεων δείχνει την ενέργεια της δημοκρατίας μας, τη δύναμη της φωνής των δρόμων και τον πολιτισμό του πληθυσμού» είπε η πρόεδρος της χώρας.

Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια να μειωθεί το κόμιστρο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αυτές συγκαταλέγονται και οι μεγάλοι δήμοι του Πόρτο Αλέγκρε και του Ρεσίφε.

Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα προς Τετάρτη σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Ρίο ντε Ζανέιρο και το Σάο Πάολο. 

Στο Σάο Πάολο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της πόλης. Στο περιθώριο της ειρηνικής διαδήλωσης, μικρή ομάδα αποσπάστηκε από το σώμα της συγκέντρωσης και έσπασε τζάμια του δημαρχείου πριν βάλει φωτιά σε ένα αστυνομικό φυλάκιο και ένα βαν τηλεοπτικού καναλιού.

Η κύρια διαδήλωση συνεχίστηκε ήρεμα μέχρι τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Όταν έφυγε ο κύριος όγκος των διαδηλωτών ωστόσο, τα επεισόδια συνεχίστηκαν με σπάσιμο βιτρίνων των μαγαζιών γύρω από το δημαρχείο και πυρπόληση κάδων σκουπιδιών. Σύμφωνα μ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.