ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών θα ζητήσει ο Ομπάμα στο Βερολίνο

10:27 - 19 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών θα ζητήσει ο Ομπάμα στο Βερολίνο
Την μείωση των πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας και των ΗΠΑ κατά το ένα τρίτο θα ζητήσει σε ομιλία του στο Βερολίνο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ «το όραμά του να πετύχει ειρήνη και ασφάλεια χωρίς πυρηνικά όπλα» θα προσπαθήσει να το επιδιώξει επιδιώκοντας συμβιβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία για μείωση των πυρηνικών όπλων τους στην Ευρώπη. Ο Ομπάμα θα δεσμευθεί ακόμα να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Ο αμερικανός Πρόεδρος έφτασε το αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο όπου και θα μείνει για σχεδόν ένα 24ωρο. Τελευταία φορά που ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Βερολίνο ήταν το 2008 ως υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ομπάμα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη Γερμανία. Τότε στην Πύλη του Βραδεμβούργου τον είχαν υποδεχθεί 200.000 άνθρωποι σαν ροκ σταρ.

 

1371588404000-Obama-Germany-1306182037 4 3 rx404 c534x401


Κορύφωση της επίσκεψής του θα είναι η ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου: Η ομιλία ενός αμερικανού προέδρου σε αυτό το σημείο φέρει τεράστιο συμβολικό βάρος, λόγω του Προέδρου Κένεντι, ο οποίος τον Ιούνιο του 1963 έδωσε μια από τις σημαντικότερες ομιλίες του κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δηλώνοντας εμφατικά  "Ich bin ein Berliner", «Είμαι Βερολινέζος», σε μια περίοδο που το χτίσιμο του Τοίχους του Βερολίνου είχε δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις ανάμεσα στις δύο τότε υπερδυνάμεις.

Και ο πρόεδρος Ρίγκαν το 1987, είχε απευθυνθεί από εκείνο το σημείο  στην Μόσχα, καλώντας την «να ρίξει αυτό το Τείχος».

Εάν επιβεβαιωθεί η αναφορά για τις προθέσεις Ομπάμα, η Πύλη του Βραδεμβούργου θα γίνει και πάλι βήμα απεύθυνσης προς τη Ρωσία, αυτή την φορά για να γίνουν βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Πάντως, οι δεσμεύσεις του Ομπάμα για από κοινού περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών ΗΠΑ- Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αν και δεν ικανοποιηθεί η ρωσική πλευρά στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, που επί χρόνια προωθούν οι ΗΠΑ. Αν η Αμερική προχωρήσει σε ένα σύστημα αναχαίτισης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, η Ρωσία μάλλον θα συνεχίζει να αυξάνει και να βελτιώνει τεχνολογικά το πυρηνικό οπλοστάσιό της, ως απάντηση σε αυτήν την κίνηση.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.