ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμα μια μέρα διαδηλώσεων στη Βραζιλία

07:31 - 20 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Με την αστυνομία να έχει στο πλευρό της τις δυνάμεις του στρατού κόντρα στους διαδηλωτές από την Τετάρτη, οι διαμαρτυρίες των βραζιλιάνων πολιτών συνεχίζονται για μια ακόμα μέρα σε πολλές πόλεις της «χώρας του καφέ».

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή το κόστος των συγκοινωνιών αλλά τροφοδοτούνται από τη γενικότερη δυσφορία, δεν έχουν ξεφουσκώσει παρά την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης με φθηνότερα εισιτήρια για τις συγκοινωνίες.

Γύρω από το στάδιο Καστελάου στην Φορταλέζα, συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 άτομα πριν τον αγώνα του Confederations Cup το βράδυ της Τετάρτης. 

Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές: Ομάδες διαδηλωτών αποσπάστηκαν από τη συγκέντρωση και άρχισαν τον πετροπόλεμο με τις ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας. Η απάντηση ήρθε με πλαστικές σφαίρες και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. 

Παράλληλα, Το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο Νιτερόι, έξω από το Ρίο ντε Ζανέιρο, ενώ πλήθος κόσμου κατέβηκε ξανά στους δρόμους του Σάο Πάολο.

Την Τετάρτη, οι δήμοι του Ρίο ντε Ζανέιρο και του Σάο Πάολο ακολούθησαν μικρότερες τοπικές ηγεσίες που ακύρωσαν την αύξηση της τιμής στο κόμιστρο για τα λεωφορεία και τα τρένα -απόφαση που είχε πυροδοτήσει τις πρώτες διαδηλώσεις. Οι δύο πόλεις είχαν δει τις ογκωδέστερες διαδήλωσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και τα περισσότερα επεισόδια.

Πολλοί αμφιβάλλουν ωστόσο για το κάτα πόσο αυτό θα καταφέρει να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο δρόμο, οι οποίες τροφοδοτούνται από τη γενικότερη δυσφορία των Βραζιλιάνων για τα υψηλά φορολογικά βάρη, τη χαμηλή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών με παράλληλη σπατάλη, όπως πιστεύουν, πόρων στις διογανώσεις για το Confederations Cup και το επόμενο Μουντιάλ.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.