ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καύσωνας... στην Αλάσκα!

13:57 - 20 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Καύσωνας... στην Αλάσκα!
Οι κάτοικοι της Αλάσκα, μιας από τις ψυχρότερες περιοχές στον κόσμο... απολαμβάνουν παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει την 49ηπολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών και το οποίο οι νεώτεροι σε ηλικία βιώνουν για πρώτη φορά.

Σε κάποιες τοποθεσίες, το θερμόμετρο έδειξε 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πρωτεύουσα Άνκορατζ, όπου μέχρι τον προηγούμενο μήνα χιόνιζε, «ψήθηκε» στους 27,2 την περασμένη Τρίτη, όταν η θερμοκρασία τον Ιούνιο κυμαίνεται γύρω στους 15. Μάλιστα με τους 27,2 βαθμούς κατερρίφθη και το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το οποίο ίσχυε από το 1926, όταν οι μετεωρολόγοι στην πόλη είχαν καταγράψει 26,7.

 

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα στην Αλάσκα από το 1969», δήλωσε στο Associated Press ο διευθυντής της διαδικτυακής μετεωρολογικής υπηρεσίας Weather Underground. «Η θερμοκρασία είναι πολύ, πολύ υψηλότερη από το φυσιολογικό.» Ντόπιοι μετεωρολόγοι τονίζουν επίσης ότι ο καύσωνας, που μετρά ήδη μία εβδομάδα, είναι ο πιο παρατεταμένος από το 1953.

 

Η άνοδος της θερμοκρασίας πυροδότησε κύμα φυγής προς τις λίμνες, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τη σπάνια ευκαιρία για να κολυμπήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία. Σημειώνεται ότι τα σπίτια στην Αλάσκα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να «εγκλωβίζουν» το θερμό αέρα και να κρατούν έξω τον ψυχρό, ενώ ελάχιστα διαθέτουν κλιματισμό.

 

Παρότι πολλοί ήταν αυτοί που, ασυνήθιστοι στις υψηλές θερμοκρασίες, δυσανασχετούσαν εκφράζοντας την ανησυχία ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει περισσότερους καύσωνες, οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Αποδίδουν τις ακραίες για την περιοχή θερμοκρασίες σε υψηλό βαρομετρικό, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να μετακινείται από την Αλάσκα.

 

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία ήταν 38 βαθμοί Κελσίου, τον Ιούνιο του 1915, στο Φορτ Γιούκον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.