ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας

18:21 - 21 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Δοκιμάζονται οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας
Τα σχόλια του Εγκεμέν Μπαγίς για τη γερμανίδα καγκελάριο, μετά την καταδίκη από την πλευρά της της καταστολής των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς απειλεί με αντίποινα τη Γερμανία εάν εμποδίσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. 

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον τούρκο πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του υπουργού ότι η Μέρκελ επιτίθεται στην Τουρκία, για πολιτικό όφελος.

«Ελπίζω ότι (το Βερολίνο) θα διορθώσει το σφάλμα που έκανε την Δευτέρα [...] ή αυτό θα οδηγήσει σε αντιδράσεις» δήλωσε ο Μπαγίς σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου με τις οποίες αυτή εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την «υπερβολικά σκληρή» καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα», είπε ο Μπαγίς, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κι χαρακτήρισε τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ ως «εύκολο προεκλογικό ελιγμό», καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς είχε χθες απευθύνει προειδοποίηση προς την Άνγκελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε ζήτημα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στην Γερμανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Παρασκευή τον τούρκο πρεσβευτή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για σχόλια του υπουργού, αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ότι η γερμανίδα καγκελάριος επιτίθεται στην Τουρκία, για προσωπικό πολιτικό όφελος.

Ο Μπαγίς δήλωσε ότι εάν η Μέρκελ «ψάχνει για πολιτικό υλικό εσωτερικής κατανάλωσης» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, «αυτό δεν θα πρέπει να είναι η Τουρκία».

Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί και στην εκλογική ήττα του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, επίσης, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Εάν η κ. Μέρκελ παρακολουθήσει και εξετάσει τι συνέβη στον Σαρκοζί, ο οποίος είχε και αυτός προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει (την Τουρκία) ως πολιτικό υλικό, θα δει ότι η τύχη αυτών που τα βάζουν με την Τουρκία δεν είναι και πολύ καλή» είπε ο τούρκος υπουργός.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέας Πέσκε, είπε σε δημοσιογράφους ότι για το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή Χουσεΐν Άβνι Καρσλίογλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για σχόλια που έγιναν από τούρκο αξιωματούχο σχετικά με τη Γερμανία και το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Δεν κατανοούμε αυτά τα σχόλια. Δεν είναι σωστά» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Είναι γνωστός ο σκεπτικισμός της γερμανίδας καγκελάριου για τις τουρκικές φιλοδοξίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μάλλον δεν θα είναι εφικτό» στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν και σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Την Παρασκευή, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε πει ότι η διαχείριση του κύματος διαδηλώσεων στην Τουρκία, οι οποίες έχουν απαντηθεί με ισχυρή καταστολή, θα καθορίσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, εκτός από τη Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθεται στο άνοιγμα του νέου κεφαλαίου, καθώς επικρίνουν την βαρβαρότητα της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Αν δεν επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία των 27 χωρών μελών της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, η διακυβερνητική διάσκεψη που θα έδινε την ερχόμενη Τετάρτη το πράσινο φως στο άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου μπορεί να αναβληθεί, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.