ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές Αλβανίας: Προβάδισμα των σοσιαλιστών του Έντι Ράμα- Νοθεία καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα

11:43 - 25 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Μικρό ακόμη τμήμα των ψήφων στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές έχει καταμετρηθεί και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο σχηματισμός της αντιπολίτευσης υπό τον Έντι Ράμα εμφανίζεται να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα.

Οι εκλογές αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια και καταγγελίες για νοθεία, με την ελληνική μειονότητα και το ΚΕΑΔ να διαμαρτύρονται για νόθευση των αποτελεσμάτων εις βάρος τους.

Με καταμετρημένο το 18% των ψήφων, οι δυνάμεις υπό τον σοσιαλιστή Ράμα εμφανίζονται στο 58% ενώ ο συνασπισμός της κυβέρνησης βρίσκεται κοντά στο 42%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», που αποτελείται από 37 κόμματα και ηγείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα εξασφαλίζει 84 από τις 140 έδρες της Βουλή. Από την άλλη, η «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» των 25 κομμάτων υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα εξασφαλίζει 56 έδρες.

«Χθες [Κυριακή], σας είπα ότι νίκησε η "Αναγέννηση" απέναντι στην καταστροφή, σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν» δήλωσε τη Δευτέρα ο Έντι Ράμα.

Οι εκλογές σημαδεύθηκαν από βίαια περιστατικά, που είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Χαρακτηριστικό της σύγχυσης, τόσο από την ένταση του πολιτικού κλίματος, από τις διάφορες παρατυπίες στις εκλογές, αλλά και από την έλλειψη τεχνογνωσίας είναι ότι δύο exit poll, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί αφότου έκλεισαν οι κάλπες, έδιναν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Καταγγελίες για νοθεία

Για νοθεία εις βάρος της διαμαρτύρεται η ελληνική μειονότητα. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό, για νοθεία κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης σε βάρος του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου
ηγείται σε περιοχές όπως η Χειμάρα και Άγιοι Σαράντα.

"Δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά μια εκλογική σφαγή" δήλωσε ο κ. Ντούλες από ένα κέντρο καταμέτρησης στους Αγίους Σαράντα.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι στις κοινότητες αυτές με απόλυτη πλειοψηφία Ελλήνων μειονοτικών, που είτε στις τοπικές είτε στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν πάνω από το 60 % για το ΚΕΑΔ, τόνισε ότι οι δύο αντίπαλες παρατάξεις συνεργάζονται, για να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του ΚΕΑΔ και προς όφελός τους.

Και ο γραμματέας του ΚΕΑΔ Γρηγόρης Καραμέλος έκανε λόγο για "μυστική συμμαχία" μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού κόμματος εναντίον του ΚΕΑΔ κυρίως στην Χειμάρα και σε άλλες περιοχές του νότου όπου ζει η ελληνική μειονότητα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό εντάσσεται στον ίδιο συνασπισμό με τους σοσιαλιστές.

Την εκλογική διαδικασία στην Αλβανία παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες. Σε προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ-ODIHR για τις εκλογές στην Αλβανία που δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη δημοσιότητα στα Τίρανα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά την χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν προβλήματα τεχνικού περιεχομένου που αμαύρωσαν την εκλογική διαδικασία.

Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στο επεισόδιο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στην πόλη Λατς καθώς και σε άλλα επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα.
Η έκθεση αποδίδει τις ευθύνες για τα επεισόδια στη συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων.
Επίσης, αναφερόμενη στο γεγονός ότι μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης της έκθεσης μετρήθηκε μόνο ένα μικρό ποσοστό των ψήφων, επισημαίνει ότι παρατηρείται καθυστέρηση τονίζοντας πως η καταμέτρηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.