ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίγυπτος: Αιματηρά επεισόδια ένα χρόνο μετά την άνοδο Μόρσι στην εξουσία

09:53 - 27 Ιουν 2013 | Ειδήσεις
Αίγυπτος: Αιματηρά επεισόδια ένα χρόνο μετά την άνοδο Μόρσι στην εξουσία
Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Μανσούρα βόρεια του Καΐρου, όπου συγκρούστηκαν κατά ομάδες οπαδοί του αιγύπτιου προέδρου (κυρίως ισλαμιστές) με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Στις οδομαχίες που σημειώθηκαν έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα και τραυματίστηκαν 170. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι σε ομιλία προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή απειλεί να παραλύσει την χώρα.

Σε σχέση με τα αιματηρά επεισόδια, γίνεται λόγος ακόμη και για πυροβολισμούς, ενώ οι συγκρούσεις οδήγησαν και σε πυρπολήσεις αυτοκινήτων. Εντείνεται η ανησυχία πως οι συγκεντρώσεις στις οποίες έχει καλέσει η αντιπολίτευση το Σαββατοκύριακο θα δημιουργήσουν μεγάλη πολιτική αναταραχή.
Ο στρατός από την πλευρά του έχει ήδη προειδοποιήσει πως είναι «παρών» καλώντας τις πολιτικές παρατάξεις να αναζητήσουν συναίνεση.Στρατεύματα έχουν κινητοποιηθεί σε πόλεις, προληπτικά, για τις διαδηλώσεις που ετοιμάζονται το σαββατοκύριακο και οι διαδηλωτές απαιτούν την απομάκρυνσή τους.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΡΣΙ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μόρσι προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή «απειλεί να παραλύσει την χώρα.»
Στην ομιλία του για τον έναν χρόνο στην ηγεσία της χώρας, που κράτησε δύο ώρες και μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Μόρσι παραδέχθηκε ότι έκανε κάποια λάθη και προσφέρθηκε να δώσει λόγο στους πολιτικούς αντιπάλους του στις διαβουλεύσεις για το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου. Επίσης, υποσχέθηκε άμεσες και δραστικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, απείλησε όσους συνωμοτούν εναντίον του και προσπαθούν να σαμποτάρουν την δημοκρατία. «Η πόλωση και η σύγκρουση έχει φτάσει σε σημείο που απειλεί τη νεότευκτη δημοκρατική μας εμπειρία και απειλεί να ρίξει ολόκληρη τη χώρα στην παράλυση και το χάος» είπε. «Οι εχθροί της Αιγύπτου δεν φείδονται προσπαθειών να σαμποτάρουν τη δημοκρατική μας εμπειρία» συμπλήρωσε ο Μόρσι.

«Ανέλαβα μια χώρα βυθισμένη στην διαφθορά και αντιμετώπισα έναν πόλεμο για να με κάνουν να αποτύχω» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε αξιωματούχους, πολιτικούς, δικαστές και δημοσιογράφους ότι θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω στην εποχή Μουμπάρακ.

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.