ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίγυπτος: Αγνοεί το τελεσίγραφο του στρατού ο πρόεδρος Μόρσι

09:41 - 02 Ιουλ 2013 | Ειδήσεις
Αίγυπτος: Αγνοεί το τελεσίγραφο του στρατού ο πρόεδρος Μόρσι
Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αποδιοργάνωση την χώρα, ενώ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση».

 Ήδη πάντως έχει παραιτηθεί ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες  άλλοι πέντε υπουργοί έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα, δείγμα ότι η κυβέρνηση Μόρσι κινδυνεύει να διαλυθεί.

 

Ο στρατός με τελεσίγραφο έδωσε διορία δύο ημερών στον Μόρσι να «ακούσει τα αιτήματα του λαού» -ειδάλλως θα παρέμβει για να επανέλθει η σταθερότητα στην Αίγυπτο. Οι στρατηγοί φαίνεται να πιέζουν τον πρώτο εκλεγμένο από ελεύθερες εκλογές πρόεδρο στην Αίγυπτο να αναδομήσει την κυβέρνησή του, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μειωθεί η επιρροή της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στα Υπουργεία και να συγκαλέσει πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

 

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα μίλησε για πραξικόπημα. Ο στρατός  διαψεύδει την κατηγορία αυτή. Ο ίδιος ο Μόρσι έχει πάντως χρησιμοποιήσει πιο ήπιες εκφράσεις.  

 

Egyptian-protesters-shout-008

 

Η κατάσταση στην Αίγυπτο μοιάζει να βγαίνει εκτός ελέγχου, με ογκωδέστατες διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μόρσι σε όλες τις πόλεις της χώρας την Κυριακή. Υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις με υποστηρικτές του Μόρσι καθώς και πυρπόληση στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Σύμφωνα με αναλυτές, ο στρατός δήλωσε παρών στο πλευρό των διαδηλωτών, σηκώνοντας τα ελικόπτερα του.

 

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις είναι ένα πρωτοφανές δείγμα λαϊκής βούλησης απέναντι στην κυβέρνηση του Μόρσι. Έχει δώσει διορία μέχρι την Τρίτη το απόγευμα να αποχωρήσει και να κάνει νέες προεδρικές εκλογές, ή να συναντήσει μια εκστρατεία αποδοκιμασίας των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι το Σάββατο είχαν συγκεντρώσει πάνω 22 εκατ. υπογραφές (πάνω από το ¼ του πληθυσμού) υποστήριξης των αιτημάτων τους. 

 

Αυτοσυγκράτηση ζητάει ο Ομπάμα

 

Το πρωί της Τρίτης, ο Μόρσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε νωρίτερα καλέσει όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, εκτιμώντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικρατήσει η βία στην χώρα.

 

02egypt6 cnd-articleLarge

 

Επίσης, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, πάλι χωρίς να γνωστοποιηθεί τι ειπώθηκε μεταξύ τους.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.